Witam!
Twoja przyjaciółka ma niedowagę. Twoja masa ciała jest prawidłowa. Nie musisz się odchudzać.
Brak przyrostu masy ciała mimo spożywania większych ilości pokramu może wynikać u Twojej koleżanki z:
- szybszej przemiany materii,
- większego zapotrzebowania energetycznego (np. ze względu na większą powierzchnię ciała, związaną z większym wzrostem),
- większej aktywności fizycznej,
- częstszego spożywania posiłków - udowodniono, iż częstsze spożywanie posiłków, lecz o mniejszej kaloryczności, zmniejsza ryzyko przybrania na masie ciała, gdyż organizm nie "głoduje" i nie jest zmuszony do magazynowania energii "na gorsze czasy".
Dlatego też zamiast unikania posiłków, polecałabym Ci zjadanie 5 posiłków.
- śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
- II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.
Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100 g). Z wędlin najlepiej wybierać te chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę). Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą.
Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym zdrowsze zamienniki, i są to:
- galaretki owocowe,
- kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko,
- batony zbożowe (typu muesli),
- sorbety owocowe,
- koktajle mleczno-owocowe,
- musy owocowe,
- kakao na odtłuszczonym mleku,
- cukierki na bazie słodzików,
- lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków.
Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne.
Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.
Wyeliminować z diety powinnaś: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe, słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).
Przykładowe ćwiczenia znajdziesz na: www.abccwiczenia.pl.
POZDRAWIAM
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chcę schudnąć 10 kg w miesiąc – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć i uzyskać ładną sylwetkę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak przestać jeść słodycze, by schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć, gdy ma się 13 lat? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć,żeby wyglądać przyzwoicie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć przez tydzień? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć, gdy ma się 17 lat? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć, aby nie obciążać kolan? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- 10 kg w 3 - 4 miesiące – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co powinnam jeść, by nie tyć i schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska