Witam,
Pana BMI wynosi 27, co świadczy o nadwadze. Konieczna jest redukcja wagi, przede wszystkim ze względu na zdrowie. Masa ciała, którą chce Pan osiągnąć jest należną wagą.
Najlepszą dietą jest racjonalne żywienie, dzięki któremu dostarczy Pan organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach i proporcjach odpowiadających potrzebom przy jednoczesnym ujemnym bilansie kalorycznym.
Potrawy powinny być urozmaicone przy jednoczesnym unikaniu spożywania w nadmiarze tłuszczów nasyconych, cukrów prostych i cholesterolu. W każdym posiłku powinny się znaleźć produkty dostarczające energii pod postacią węglowodanów złożonych np. ciemne pieczywo, razowe makarony, kasze oraz rośliny strączkowe, i tłuszczów (oleje roślinne, masło). Produkty zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce (mleko/napoje mleczne, jaja, chude twarogi, drób, ryby). Warzywa i owoce bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, zalecane są we wszystkich posiłkach najlepiej w postaci surowej lub krótko gotowane. Powinno spożywać się od 4 do 5 małych posiłków. Ostatni posiłek powinien być jedzony nie później niż 2 godziny przed snem. Śniadanie powinno być w formie owsianki, zupy mlecznej z dodatkiem kaszy/płatków zbożowych bez cukru. Ciemne pieczywo z niewielką ilością tłuszczu i wysokowartościowego produktu białkowego (chudy twaróg, jaja, ryba, wędlina), a także ulubionych warzyw. II śniadanie powinno składać się z produktów trwałych, aby spokojnie można było je przenosić i zjeść np. w pracy (kanapki, jaja na twardo, warzywa, owoce).
Obiad powinien zawierać wysokowartościowy produkt białkowy oraz duże ilości warzyw. Deser powinien bazować na owocach i produktach mlecznych/roślinnych. Kolacja powinna być wartościowa, ale objętościowo nieduża. Może być podawana w postaci dań gorących zapiekanych, gotowanych lub jak śniadanie.
W planowaniu diety warto brać pod uwagę produkty sezonowe. Potrawy powinny być przygotowane tradycyjnie w wodzie lub na parze, duszone, pieczone lub zapiekane.
Podsumowując, w diecie codzienni powinny znaleźć się produkty zbożowe, warzywa i owoce. Dwa razy dziennie mleko/jogurt/kefir naturalne bez dodatków o obniżonej zawartości tłuszczu, chude białe sery. Chude mięso i przetwory w ilościach umiarkowanych, max. 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni rośliny strączkowe/ryby. Tłuszcze zwierzęce zastąpić olejami/oliwą z oliwek. Ograniczyć spożycie soli kuchennej do jednej małej płaskiej łyżeczki.
W razie pytań zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam serdecznie

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam serdecznie,

proszę zacząć od wizyty u dietetyka. Dietetyk dobierze indywidualną dietę i ustali tempo zrzucania wagi.

Pozdrawiam

0

Witam,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pana temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pana zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłby Pan zainteresowany zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinien Pan skupić się na regularności posiłków
Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pan w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałby Pan podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pan z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty