Jak poskromić wilczy apetyt i skutecznie schudnąć?

jak poskromic wilczy apetyt i skutecznie schudnac?35 letnia kobieta uwielbiajaca jesc ale pragnaca byc szczupła?czy jest jakas recepta na to?czy odpowiedzialny jest mózg za tycie?prosze o pomoc.
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Witam. Aby doradzić Pani coś konkretnego potrzebny jest dokładny wywiad dietetyczny. W tym celu zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl. Temat jest bardzo obszerny i wymaga szczegółowego omówienia. Nie ma innej recepty na trwałe schudnięcie jak zdrowe odżywianie + regularna aktywność fizyczna. Problem z objadaniem się rzeczywiście leży w mózgu. Jedzenie to zazwyczaj nagroda lub pocieszenie w trudnych chwilach. Zalecałabym Pani dłuższą współpracę z dietetykiem, gdyż problem może być bardzo złożony i wymaga pracy. Czasem zmiana nawyków żywieniowych trwa bardzo długo i potrzebna jest do tego cierpliwość oraz dużo silnej woli, ale oczywiście warto podjąć taką próbę. Oto ogólne zalecenia zdrowego odżywiania:
- Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie o małej objętości, mniej więcej co 3 godziny. Powinny one zawierać jak najwięcej warzyw (zwłaszcza w postaci surowej) oraz 2-3 porcje owoców dziennie.
- Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Dziennie należy wypijać ok. 1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami). Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy, komosa ryżowa).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Nie należy eliminować tłuszczu z diety (to ważny składnik), trzeba jedynie zastąpić szkodliwe tłuszcze zdrowymi. A więc codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek) np.: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado oraz olej kokosowy. Wskazane są również orzechy i pestki (w umiarkowanej ilości) oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa, makaronów i innych wyrobów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku), smażone, panierowane oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.

0

Dzień dobry,

Proszę znaleźć w swojej okolicy psychoterapeutę i udać się na konsultację, która być może zakończy się wspólną decyzją o podjęciu leczenia (psychoterapii).
Pomoc może Pani uzyskać w ramach NFZ (np.: Poradnia Zdrowia Psychicznego) lub prywatnie. W internecie dostępna jest również lista certyfikowanych psychoterapeutów Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, wg miejscowości.

0

Witam. Przyczyną nadmiernego apetytu mogą być wahania stężenia glukozy we krwi oraz spożywanie zbyt małej ilości węglowodanów. Zachęcam do spożywania zbilansowanych posiłków w regularnych odstępach czasu.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty