Jak postępować ze starszym diabetykiem?

Ryzyko hipoglikemii i hiperglikemii w cukrzycy typu 2 u seniora. Dzień dobry. Moja 65 letnia babcia cierpi na cukrzycę typu 2. Bierze leki od jakiegoś tygodnia, i mierzy cukier codziennie przed kolacją tj. ok. godziny 20. Czy powinna mierzyć cukier częściej, czy może nie trzeba robić tego codziennie, tylko rzadziej? Mam jeszcze pytanie co do nagłego spadku lub wzrostu poziomu cukru we krwi. Czy może dojść do sytuacji w której poziom cukru we krwi będzie tak wysoki, że będzie zagrażał życiu lub zdrowiu. Jakie objawy wskazują na to, że poziom cukru może być niebezpiecznie wysoki lub niski? Dodam, że babcia cierpi również na nadciśnienie, więc objawy mogą być mylone. Jak na razie umówiliśmy się z babcią, że ma mierzyć cukier i ciśnienie gdy tylko zauważy niepokojące objawy. Tylko jakie objawy powinny wzbudzić niepokój. Co wskazuje na to, że stan babci się pogarsza? Jaki poziom cukru jest za wysoli, a jaki za niski. W jakim wypadku poziom cukru jest tak zły, że należy wezwać karetkę? Babcię zdiagnozowane bardzo niedawno, więc to wszystko jest dla nas nowe i abstrakcyjne. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Owoce i warzywa a cukrzyca

Osoby cierpiące na cukrzycę powinny bardzo uważać na swoją dietę. Nawet jeśli spożywają zdrowe produkty, takie jak warzywa czy owoce, powinny zwracać na poziom cukru w nich zawarty.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty