Jak prawidłowo odżywiać się w okresie jesienno-zimowym?
Witam. Mam 16 lat, jestem uczennicą 1. klasy Liceum Ogólnokształcącego i chyba mam mały problem. Otóż: od kilku miesięcy nie mogę uwolnić się od panicznego lęku przed przytyciem, wskutek czego wciąż chudnę. Mam 174 cm wzrostu i ważę 57 kg. Wiem, że moja waga najzupełniej mieści się w normie i nie chcę już chudnąć, jednak nie potrafię skomponować diety w ten sposób, aby jednocześnie nie przytyć, ponieważ sama myśl o przybraniu na wadze napełnia mnie odrazą i sprawia, że chce mi się płakać.
Nie rozmawiam o tym z mamą, bo boję się, że uzna mnie za osobę próżną, która zamiast skupić się całkowicie na nauce, zajmuje się tak błahym tematem jak własny wygląd. Mój jadłospis jest dość ubogi i mało zróżnicowany, przez co zaczyna mi brakować różnych witamin i mikroelementów, co objawia się m.in. szarą cerą, zajadami w kącikach ust. Bardzo proszę o radę - jak powinnam prawidłowo się odżywiać, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników i jednocześnie nie doprowadzić do zamienienia ich w tkankę tłuszczową? Dodam jeszcze tylko, że nie uprawiam wyczynowo żadnego sportu, ale zużywam sporo energii podczas nauki. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!