Witam. Istotą poprawy pamięci nie jest proces technologiczny ale całościowy skład diety.
Jajka zawierają lecytyna, która buduje wiele komórek naszego ciała w tym mózg. Nie ma znaczenia jak beda one przygotowane, choć lepsze bedą te gotowane w skorupie, smażeniem moze je pozbawić niektórych wartości odżywczych i dostarcza dod. Kalorii poprzez tłuszcz dodany. Ważne by spojrzeć na diete całościowo i zwiekszyć spożycie orzechów np. Migdały które sa bogatym źródłem kwasów omega 3 i Źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na prace układu nerwowego, a tym samym na prace mózgu. Wpływ na koncentrację ma także spożywanie śniadań oraz regularne posiłki co 3-4godz. Należałoby spożywać dużo warzyw, owoców i produkty pełnoziarniste (zaw. Wit. Z grupy B) oraz ryby morskie (kwasy omega-budujące szarą masę mózgu)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak poprawić swoją pamięć? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- W jaki sposób można poprawić pamięć i koncentrację? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy suplementami można polepszyć pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Suplementy diety na pamięć – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skuteczne suplementy diety na pamięć – odpowiada Katarzyna Ciuchta
- Jakie preparaty na pamięć dla 21-latki? – odpowiada Mgr Elwira Chruściel
- Które ryby morskie najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Które orzechy najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty wybrać na poprawę pamięci – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska