Jak się robi omlet żeby był zdrowy i dietetyczny?

Dzień dobry, chciałabym zapytać jak się robi omlet, ale tak żeby był zdrowy i dietetyczny? Ostatnio bardzo posmakowały mi omlety. Robi się je szybko i są bardzo pożywne. Chciałabym jednak dbać również o linie i zdrowo się odżywiać.  Czy omlety smażone na łyżce oleju rzepakowego są zdrowe i dietetyczne? Jak się robi omlet dietetyczny? ile razy w tygodniu można go jeść? Czy jest jakieś ograniczenie, co do zjadania omletów w ciągu tygodnia? Czy ma znaczenie, o której godzinie jemy omlet? Najczęściej zjadam omlet na śniadanie, ale miałabym również ochotę zjeść omlet na kolacje. Z ilu jajek powinien składać się dobry, zdrowy i dietetyczny omlet? Co można dodać do omletu aby zwiększyć jego wartości odżywcze? Jak się robi omlet taki, jak powinien być? Z góry dziekuję za każdą pomoc i proszę o informacje. Pozdrawiam.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam

Smazenie na oleju rzepakowym jest zdrowe, bo jest to olej przeznaczony do takiego celu.
Omlet smażony na 1 łyżce oleju jest produktem dietetycznym, ale zależy dla kogo ma być przeznaczony( kobieta, mężczyna) , o której porze go zjadamy itp
Jesli jest to 1 porcja omletu dla osoby która się odchudza ( kobiety) to mozna zredukować olej do 1 łyżeczki .
Jesli chodzi o częstotliwość spożywania omletu, to wszystko zależy od stanu zdrowia danej osoby ( poziom cholesterolu). Jeśli ma Pani prawidłowy poziom cholesterolu,to tygodniowo można swobodnie zjeść 10 jaj ( a więc 4-5 razy w tygodniu, przy założeniu że jest przyżądzony z 2 jaj)
Poniżej przepis na omlet dieteyczny ( bez mąki)
Na omlet należy roztrzepać 2-3 jajka z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewa się 1 łyżeczkę masła klarowanego lub oleju, masę wlewa się na środek i zmniejsza płomień.Możemy dodawać różne dodatki np. zioła, warzywa, chude mięso, seritp.

Omlet z ziołami:
2-3 jajka, posiekana pietruszka, szczypiorek,estragon. Zioła dodajemy bezpośrednio do jaj przed smażeniem. ( na sniadanie mona połaczyć 1 kromka chleba orkiszowego i pokrojonym pomidorem))

0

Witam. zdrowy omlet należy przygotować nie na oleju ale na wodzie.Zamiast oleju do patelni wlewa Pani 1/4 szklanki wody czeka aż się rozgrzeje, następnie dodajemy przygotowane wcześniej surowce.
Aby omlet był zdrowy musi zawierać zioła ( przyprawy naturalne), warzywa.

Tygodniowej liczby omletów nie jestem w stanie Pani podać bez bilansu pozostałych potraw, które Pani konsumuje.
pozdrawiam

0

Dzień dobry. Podaje przepis na dietetyczny omlet. Jajka umyć. Do miseczki dodać cale jajka i samo białko, następnie dodać mleko, rozetrzeć starannie widelcem lub małą trzepaczka. Zagotować niewielką ilość wody na patelni, dodać olej, poddusić cebule, pomidora i wyciśnięty czosnek. Wylać masę jajeczną. Patelnie przykryć i ogrzewać tak długo aż jajka zetną się równomiernie. Omlet podawać z gotowanymi na parze warzywami i makaronem. LISTA POTRZEBNYCH PRODUKTÓW I ICH GRAMATURA: Jajko kurze całe-2 sztuki, Białko z 1 jajka kurzego, Mleko spożywcze 2% tłuszczu-50ml, Makaron razowy-100g, Brokuł gotowany na parze- 150g, Cebula-1 mała, Czosnek-1 ząbek, Pomidor-100g,Koncentrat pomidorowy-1 łyżka, Olej rzepakowy-5g/1 łyżeczka. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

jeśli omlet ma być dietetyczny...
użyłabym max. 1łyżeczki oleju,
max. 2 jajek, odrobiny (1/4 szkl.) mleka 0,5%
i mnóstwa świeżych ziół oraz przypraw.
Do tego wg gustu i upodobań smakowych można dodać szpinak, pomidora, mozarellę, chudy twarożek.

Ilość omletów w tygodniu zależy od tego z jakim problemem dietetycznym się Pani zmaga, czy am Pani problemy z cholesterolem, wątrobą itp.
Sugerowałabym spożywać 1 omlet w tygodniu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty