Witam serdecznie. Ogólnie rzecz ujmując nie ma przeciwwskazań do stosowania przypraw w cukrzycy. Zioła i przyprawy zawierają substancje o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, chroniące nas przed skutkami działania wysokiego poziomu cukru we krwi. Najcenniejsze są goździki, cynamon, oregano i szałwia. Warto jednak za względu na nadciśnienie znacząco ograniczyć podaż soli kuchennej.
Witam,
Bardzo dobrze, że troszczy się Pani o mamę wsparcie od rodziny jest bardzo ważne. Zalecane przyprawy dal diabetyków to: koperek zielony, natka pietruszki, czosnek (obniża ciśnienie krwi), cebula,oregano, bazylia, kwas mlekowy, kwasek cytrynowy, kminek, majeranek, cynamon. Dozwolone w umiarkowanych ilościach są:gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól do 5 g dziennie, słodka papryka, pieprz ziołowy, ocet winny, curry. Zakazane są ostre przyprawy, takie jak: pieprz,ostra papryka, musztarda, ocet, chilli.
Pozdrawiam,
Katarzyna Migoń
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy refluksie i zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jaka dieta przy nadkwasocie i refluksie przełykowo-żołądkowym? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy na diecie odchudzającej można spożywać przyprawy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Które przyprawy wspomagają odżywianie? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Rak jelita grubego a spożywanie cynamonu – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Co to są wzdęcia? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak wymodelować sylwetkę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy od kawy się tyje? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Możliwość wyleczenia refluksu samą dietą – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pęcherzyk żółciowy, laparoskopia - jaka dieta po operacji? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna