Jak przypraw używać w daniach dla cukrzyka?

Dzień Dobry moja mama od niedawna ma cukrzycę ma 65 lat i jest 2 lata po ciezkiej opreacji nowotworu trzustki dodatkowo ma wysokie ciśnienie .Ja ze swej strony staram sie aby odżywiała sie prawidłowo dlatego proszę mi napisać jakich przypraw mogę używać aby obiady śniadania i kolacje jej smakowały .Dziekuję
ponad rok temu
Lek. Paweł Baljon
93 poziom zaufania

Witam serdecznie. Ogólnie rzecz ujmując nie ma przeciwwskazań do stosowania przypraw w cukrzycy. Zioła i przyprawy zawierają substancje o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, chroniące nas przed skutkami działania wysokiego poziomu cukru we krwi. Najcenniejsze są goździki, cynamon, oregano i szałwia. Warto jednak za względu na nadciśnienie znacząco ograniczyć podaż soli kuchennej.

0

Witam,
Bardzo dobrze, że troszczy się Pani o mamę wsparcie od rodziny jest bardzo ważne. Zalecane przyprawy dal diabetyków to: koperek zielony, natka pietruszki, czosnek (obniża ciśnienie krwi), cebula,oregano, bazylia, kwas mlekowy, kwasek cytrynowy, kminek, majeranek, cynamon. Dozwolone w umiarkowanych ilościach są:gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól do 5 g dziennie, słodka papryka, pieprz ziołowy, ocet winny, curry. Zakazane są ostre przyprawy, takie jak: pieprz,ostra papryka, musztarda, ocet, chilli.
Pozdrawiam,
Katarzyna Migoń

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty