Dzień dobry.
Polecam zwiększyć w diecie ilość produktów gęstych odżywczo, czyli takich, które mają wysoką wartość odżywczą w niedużej masie. Nie polecam słodyczy i produktów przetworzonych. Proszę jeść podroby (wątróbki, serca - np. w gulaszu), mięso dowolne, drób, tłuste ryby i tłusty nabiał, warzywa korzeniowe jak marchewka (polecam tradycyjną sałatkę jarzynową), owoce szczególnie jagodowe (polecam na deser koktajl ze śmietany, jagód/malin/truskawek i łyżeczki miodu), orzechy i nasiona (np. serek wiejski z orzechami, pestkami i kiwi), zdrowe tłuszcze - proszę nie żałować prawdziwego masła i oliwy i oczywiście wszelkie warzywa. Dosyć kaloryczne, ale zdrowe, są zapiekanki z ziemniaków i kasz, z warzywami, a nawet boczkiem do smaku. Na kolację może chleb na prawdziwym zakwasie. Taka wartościowa dieta powinna przyczynić się do przybrania na masie ciała. Proszę jednak wystrzegać się soków i słodkich napojów - bardzo tuczą,, ale jednak zawierają za dużo szkodliwego cukru. Pić wodę, kawę, herbatę. Po szczegóły zapraszam do kontaktu - urszula.forenc@instytutzdrowegozywienia.pl.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.