Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Powinna Pani uregulować swój jadłospis, spożywać dużo produktów niskoprzetworzonych, bogatych w błonnik pokarmowy (np. grube kasze - jęczmienna, gryczana; płatki owsiane, żytnie; pełnoziarniste pieczywo; pełnoziarniste lub razowe makarony).

Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego powoduje zmniejszenie uczucia łaknienia, sprzyja utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi i zapobiega uczuciom wilczego głodu. Głównie wtedy sięgamy po słodycze, gdyż są one źródłem szybko uwalnianej glukozy. Niestety dla niektórych słodycze są także lekarstwem na zły humor, stres itp.

Powinna Pani zastosować kilka technik, aby zmniejszyć spożycie słodyczy - jeść posiłki o regularnych porach, zawsze spożywać śniadanie, zamiast słodyczy sięgać po świeże owoce/warzywa, ew. produkty cukiernicze zawierające pełne ziarna zbóż, koktajle owocowe przygotowane na bazie mleka i owoców (bez cukru). Na małą ilość słodyczy można sobie pozwolić, najlepiej po dużym posiłku.
Proszę pamiętać, że 2-3 kostki gorzkiej czekolady to ok. 38 kcal, jednak cała tabliczka (100g) to ok. 400 kcal.

Należy także ćwiczyć silną wolę i zacząć aktywnie żyć. Trening fizyczny poprawi tolerancję glukozy we krwi, stymuluje wydzielanie tzw. hormonów szczęścia.
Polecam zapoznanie się z artykułem http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-dobry-humor .

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty