Jak schudnąć 15 kg? Pomocy!

Mam 24 lata zawsze ważyłam 50 kg jak dla kobiety wydaje mi się że to akurat, w pracy praktycznie nie miałam czasu na jedzenie bo ciągle byłam na nogach jednak w ciągu 6 mc zgrubłam 16kg!!!!!! Wszyscy łącznie z rodziną zwracają na to uwagę i mówią że się spasłam :( w mojej rodzinie i mama i starsza siostra mają nadwagę ale wydaje mi się że powodem tego jest zaniedbanie. Siostra bliźniaczka mimo tego iż urodziła dziecko nadal jest szczuplutka :( ja na śniadanie potrafię zjeść 1 kanapkę i to w dodatku bez wędlin jakiś tłustych bo bardzo tłustego jedzenia nie lubię, stosowałam dietę białkową ale bardzo Źle się po niej czułam. Co zrobić aby zrzucić te zbędne jak dla mnie kilogramy???
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
67 poziom zaufania

Nie podała Pani swojego wzrostu, a bez tego parametru nie jestem w stanie policzyć BMI i ocenić, czy jest prawidłowe.
Jeżeli nie widzi Pani przyczyn nagłego przyrostu masy ciała, to należałoby udać się do lekarza i wykonać podstawowe badania. Często objawem niedoczynności tarczycy jest tycie, nie spowodowane nadmierną konsumpcją.

Powinna Pani, po otrzymaniu wyników zastosować odpowiednią dietę i dołączyć aktywność fizyczną. Jeżeli nie zostanie stwierdzona choroba tarczycy ani inne choroby przewlekłe należy zastosować typową dietę odchudzającą:
- 4-5 posiłków dziennie, zawsze pamiętając o śniadaniu
- wykluczenie pojadania między posiłkami
- uwzględnienie w menu produktów - zbożowych pełnoziarnistych (razowe/żytnie pieczywo, grube kasze, pełnoziarniste makarony, ryż brązowy), chudego mleka i jego przetworów (bez cukru i słodkich dodatków), chudego mięsa, ryb, jaj, nasion roślin strączkowych, warzyw i owoców.
- do przygotowywania sałatek/surówek należy dodawać niewielkie ilości olejów roślinnych (na zimno)
- przygotowywanie potraw technikami kulinarnymi tj. gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii
- zrezygnowanie ze smażenia, produktów tłustych - fast-food, chipsy, przekąski i słodkich - cukier, słodycze, ciasta, ciasteczka itp.
- do diety dołączyć aktywność fizyczną (regularną)

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty