Witam,
Czy dietę 800-900 kcal stosuje Pani na własną rękę, czy też jest ona kontrolowana przez lekarza/dietetyka?
To bardzo restrykcyjna dieta, mogąca prowadzić do niedożywienia organizmu.
Osoba otyła także może być niedożywiona, o czym nie należy zapominać.
Niedożywienie przekłada się z kolei na większe ryzyko powikłań operacji.
Czy została Pani poinformowana co może jeść w ramach diety redukcyjnej?
Być może brak efektów wynika z faktu, iż tak naprawdę zjada Pani małe ilości, ale kalorycznych produktów?
Proszę zakupić tabele wartości odżywczej produktów i potraw.
Tam znajdzie Pani rzetelne informacje i miary domowe produktów, co ułatwi przeliczenia.
Ile czasu pozostało Pani do operacji?
Utrata masy ciała rzędu 20 kg, aby była bezpieczna dla zdrowia, powinna zostać rozłożona na około 5 miesięcy (1kg tygodniowo).
Powinna Pani wyeliminować sól, w tym także glutaminian sodu (częsty składnik przypraw), oraz wody mineralne o dużej zawartości tego składnika.
Sód zawart jest także w:
-wędlinach
-serach podpuszczkowych
-solonych śledziach.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeszcze zrobić by schudnąć? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak schudnąć dwa lata po ciąży? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Schudłam i znów przytyłam - jak pozbyć się tych kilogramów? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Niewielka ilość białka a niedowaga u 26-latka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dlaczego tak mało schudłam? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dlaczego schudłam tylko w pierwszym tygodniu odchudzania? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mogę bezpiecznie schudnąć? – odpowiada Agnieszka Kuczewska
- Czy można w tydzień schudnąć 1,5 kg? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jak mogę schudnąć do operacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak szybko schudnąć w ciągu dwóch miesięcy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)