Witam,
Pani BMI prawie zawiera się w granicy normy (wynosi 25.34, przy normie 18.5-25).
W Pani przypadku znaczenie może mieć zwiększenie aktywności fizycznej.
Proszę pamiętać o systematyczności.
Na aktywność fizyczną codziennie powinna Pani przeznaczyć co najmniej 30 minut.
Najlepsze efekty dają treningi na siłowni (siłowe) w połączeniu z zajęciami aerobiku (np. fat burner - z nastawieniem na spalanie tkanki tłuszczowej).
Rozwój tkanki mięśniowej na skutek ćwiczeń siłowych powoduje przyśpieszenie przemiany materii.
Jeśli chodzi o wybór produktów, powinna Pani kupować i spożywać:
1. mięso, nabiał - odtłuszczone;
2. napoje - bez dodatku cukru;
3. warzywa - bez ograniczeń;
4. owoce - z ograniczeniem do 1 porcji dziennie ( w diecie odchudzającej);
5. tłuszcze - jeśli margaryny, to typu "light", unikamy smażenia, oleje i oliwę dodajemy jako dodatek (niewielki) do sałatek i surówek;
6. węglowodany - złożone, czyli zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym, w razowym makaronie, brązowym ryżu i gruboziarnistych kaszach; należy natomiast unikać węglowodanów prostych, które występują w: białym pieczywie, chipsach, łakociach, fast-foodach;
Z diety WYELIMINOWAĆ powinna Pani:
cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast-foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).
Polecam artykuł: http://portal.abczdrowie.pl/odchudzanie-rozpocznij-z-glowa
Pozdrawiam