Witam,
Ważysz odrobinę za dużo. Generalnie (ponieważ jesteś młodą kobietą) wolałabym, żebyś chwilowo wstrzymała się z dietą i postawiła na małe zmiany w swojej diecie np. zamiast czekolady - jakieś zdrowe słodycze: musy owocowe, batony muesli etc., zamiast pieczywa białego - chleb pełnoziarnisty etc.
Rzeczywiście może być tak, że ważysz więcej, ponieważ Twoje ciało jest umięśnione (a mięśnie ważą więcej, niż tkanka tłuszczowa). Nie napisałaś, czy sport uprawiasz rekreacyjnie, czy też ćwiczysz systematycznie w związku z przynależnością do jakiegoś klubu, uczęszczaniem na jakiś kurs.
Piramidę Zdrowego Żywienia dla dzieci i młodzieży znajdziesz pod adresem:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite... dzieci
Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
-śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
-II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.
Korzystne będzie picie wody niegazowanej, herbaty zielonej, czerwonej, czarnej (bez cukru). Jeśli chodzi o napoje, to należy wykluczyć napoje dosładzane (soki, napoje kolorowe), tłuste napoje mleczne oraz mocną kawę.
Powinnaś zwiększyć ilość warzyw w diecie. Zawarty w nich błonnik zapewnia sytość.
Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe:
-grube kasze,
-ciemne pieczywo,
-chleb typu graham,
-brązowy ryż.
Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu, czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć.
Nabiał powinien być odtłuszczony.
W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%,
Umożliwi to wchłanianie się witamin A,D,E,K.
Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100g).
Z wędlin najlepiej wybierać te, chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę).
Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą. Ograniczeniu powinno podlegać także mięso czerwone (krwiste), gdyż duże jego ilości przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.
Dobrze jest zrezygnować z serów żółtych, lub przynajmniej wybierać wersję "light".
Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety).
Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10g).Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również „kupne sałatki”) oraz smażenia.
Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami).
Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast-foody.
Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym zdrowsze zamienniki i są to:
- galaretki owocowe
- kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko
- batony zbożowe (typu muesli)
- sorbety owocowe
- koktajle mleczno-owocowe
- musy owocowe
- kakao na odtłuszczonym mleku
- cukierki na bazie słodzików
- lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków.
Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne.
Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozwala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.
Ilość dodawanej soli dobrze jest ograniczyć do 5g/dobę, co odpowiada jednej łyżeczce (na etykietach przypraw należy szukać także dodaku glutaminianu sodu).
Do diety można włączyć przyprawy przyspieszające przemianę materii: kminek, kolendrę, majeranek, ogórecznik, seler, czy rutę.
Zapotrzebowanie eneregetyczne, dla dziewcząt w wieku 13-15 lat, przy dużej aktywności fizycznej wynosi 2800 kcal, stąd nie powinnaś stosować diety odchudzającej o kaloryczności mniejszej niż 1800 kcal (spożywanie 1000 kcal mniej niż wynosi zapotrzebowanie, pozwala na redukcję masy rzędu 1 kg tygodniowo). Utrata ok. 10kg powinna zająć wtedy ok. 2,5-3 miesięcy.
Pozdrawiam
P.S
Proszę zachowaj rozwagę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chcę schudnąć 10 kg w miesiąc – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć i uzyskać ładną sylwetkę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mam schudnąć 5 kg bez wymyślnych diet? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć w dwa miesiące ponad 10 kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co powinnam jeść, by nie tyć i schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ważę 65 kg przy wzroście 165 cm - jak schudnąć 7 kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć 20 kg po ciąży? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co zrobić żeby schudnąć?? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Nie wiem, co dalej robić – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka jest prawidłowa waga ciała dla wzrostu 164 cm u 14-latki? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska