Jak się odchudzać podczas zażywania antydepresantów?

Mam 54 lata. Ważę 100 kg. Utyłam w przeciągu 7 lat ponad 25 kg.Najpierw waga rosła po antydepresantach/ leczyłam nerwicę depresyjną/ a następnie po rzuceniu palenia. Wilczy głód atakowal mnie każdego dnia. Od czasu kiedy waga zaczęła gwałtownie rosnąć, rosło rowniez nadcisnienie, początkowo do wartości 170/100. Zastosowane leczenie obniżyło cisnienie do 120/80.Cały czas biorę garść tabletek żeby utrzymać to ciśnienie w normie jw. Na nadciśnienie biorę nastepujace leki: inhibace 2,5 mg, 1/2 locren, hygroton 1xdz,tertensif SR 1xdz. Dokuczają mi obrzęki, żylaki i znowu nerwica lękowo-depresyjna. Na żylaki regularnie przyjmuje 2xdz Pelethrocin, na nerwicę wellbutrim i spamilan 5mg. Mam stwierdzony zespoł metaboliczny w tym insulinooporność. Przyjmuję glucophage 500 2xdz . Miewam rowniez epizody niedocukrzenia / poniżej 60/. Nie obżeram się. Staram odżywiac sie zdrowo, a waga własciwie ani drgnie. Co schudnę 5 kilogramów, to efekt jojo i 7 kg wiecej. I tak w kołko. Dlaczego nie chudnę pomimo diety? Głodzic sie nie moge bo wtedy spada mi cukier. Co mam robic zeby w końcu to cielsko zrzucić. Staram sie ruszać, chodze na siłownie i nic. Prosze o odpowiedz na moje pytania. Z poważaniem Alfreda Włodek
54 LAT ponad rok temu

Witam,
Na czym polega wspomniana przez Panią wcześniejsza dieta? (łatwiej będzie stwierdzić jakie błędy były popełniane).
I z czym wiąże się efekt jo-jo, o którym Pani napisała ?
Czy po utracie 5 kg coś zmieniło się w Pani jadłospisie?
Może zaczęła Pani troszkę więcej jeść, a może dieta wywołała osłabienie, przez co zmniejszyła się Pani aktywność fizyczna?

W diecie nie chodzi o głodzenie - w Pani przypadku spadkom cukru zapobiegną tzw. węglowodany złożone i to na nich powinna Pani opierać swój jadłospis.
Są to: gruboziarniste kasza (gryczana, jęczmienna), ryż brązowy, nasiona roślin strączkowych, ciemne pieczywo (koniecznie bez dodatku karmelu), pieczywo typu graham.
Zamiast cukru można używać słodzików, ewentualnie fruktozy (powoduje mniejszy wzrost glukozy we krwi), ale musi Pani obserwować reakcje swojego organizmu.

Jeśli chodzi o nadciśnienie - musi Pani zmniejszyć spożycie sodu. Osoby z nadciśnieniem często eliminują sód pod postacią soli spożywczej, jednocześnie zapominając, iż sód znajduje się także w przyprawach jako np. glutaminianu sodu. Dużo sodu zawierają także wysokoprzetworzone wędliny, przekąski typu chrupki, paluszki, zupki typu instant (w proszku).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty