Jak utrzymać wagę w zimie?

Mam 21 lat, od kwietnia schudłam 7kg, chciałabym utrzymać tę wagę, a mianowicie 51 kg, ale ostatnio włączyłam do mojego jadłospisu pełne obiady, a do tego tryb pracy jaki wykonuję. Zmusza mnie to do brania czegoś do jedzenia do pracy, ciągle noszę kanapki, wydaje mi się, że jem za dużo pieczywa, co prawda razowe, ale to jednak mąka, jaka by nie była. Zwykle mój jadłospis wygląda tak: jeśli mam na rano do pracy, czyli na 6.00, przed wyjściem z domu zjadam musli z mlekiem i dodatkiem płatków owsianych, czasem do tego kanapkę, w pracy około 10.00 zjadam kanapkę najczęściej z serem żółtym i szynką, do tego ogórek kiszony i ketchup, czasem jabłko lub banan. W domu zjadam pierogi, czasem warzywa na patelnię z piersią z kurczaka lub zupę, około godz. 17.00-18.00 dwie kromki chleba, zestaw jak na śniadanie. W ciągu dnia wypijam kawę z mlekiem i dwoma łyżeczkami cukru, 1,5 l wody. Jeśli do pracy mam na 14.00: śniadanie jem około 9 - musli z mlekiem, kawa, serek wiejski lub banan, około 12.00 obiad, zupa lub kawałek pizzy, lub szpinak, lub naleśniki, lub pierogi, lub warzywa na patelnię, około godz. 16.00 w pracy jem małą kanapkę lub jabłko. O 18.00 zjadam bułkę razową z serem lub szynką, dwa razy w tygodniu trenuję karate, godzinne treningi, niestety ostatnio chciałam wrócić do starych zwyczajów i podjadałam słodycze lub chleb między posiłkami. Co zmienić? W ciągu miesiąca przytyłam już 2 kg.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Z Pani jadłospisu wyłączyłabym mączne i ciężkostrawne produkty spożywane podczas obiadów. Pierogi, naleśniki są bardzo kaloryczne, podobnie jak pizza. Zastrzeżeń nie budzą warzywa na patelnię, jeżeli są przygotowywane bez tłuszczu. Polecałabym przyrządzanie mięsa, warzyw na parze (w specjalnym garnku lub urządzeniu do gotowania na parze). Obiady powinny zawierać zupy - przygotowywane tylko na wywarze warzywnym, bez kostek rosołowych.
Wyeliminować z diety należałoby cukier (można zastąpić go słodzikiem spożywczym). Nadmiar pieczywa można zastąpić sałatkami, warzywnymi z oliwą z oliwek. Takie danie nadaje się do pracy, do tego można dołączyć jogurt naturalny niskotłuszczowy (0,5% tłuszczu) oraz herbatę lub kawę bez cukru.
Podjadania trzeba się wystrzegać. Jeżeli ma Pani ochotę na coś do zjedzenia, a nie jest to pora posiłku, należy wybierać warzywa (marchewki, kalarepki), owoce, produkty mleczne niskotłuszczowe (naturalne), ewentualnie 2-3 kostki gorzkiej czekolady.
Należy pamiętać, że słodycze dają krótkie uczucie sytości, a przy tym są bardzo kaloryczne.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty