Z Pani jadłospisu wyłączyłabym mączne i ciężkostrawne produkty spożywane podczas obiadów. Pierogi, naleśniki są bardzo kaloryczne, podobnie jak pizza. Zastrzeżeń nie budzą warzywa na patelnię, jeżeli są przygotowywane bez tłuszczu. Polecałabym przyrządzanie mięsa, warzyw na parze (w specjalnym garnku lub urządzeniu do gotowania na parze). Obiady powinny zawierać zupy - przygotowywane tylko na wywarze warzywnym, bez kostek rosołowych.
Wyeliminować z diety należałoby cukier (można zastąpić go słodzikiem spożywczym). Nadmiar pieczywa można zastąpić sałatkami, warzywnymi z oliwą z oliwek. Takie danie nadaje się do pracy, do tego można dołączyć jogurt naturalny niskotłuszczowy (0,5% tłuszczu) oraz herbatę lub kawę bez cukru.
Podjadania trzeba się wystrzegać. Jeżeli ma Pani ochotę na coś do zjedzenia, a nie jest to pora posiłku, należy wybierać warzywa (marchewki, kalarepki), owoce, produkty mleczne niskotłuszczowe (naturalne), ewentualnie 2-3 kostki gorzkiej czekolady.
Należy pamiętać, że słodycze dają krótkie uczucie sytości, a przy tym są bardzo kaloryczne.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chcę aby przybyło mi na wadze – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Odżywiam się zdrowo i ćwiczę - czy moja waga jest prawidłowa? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co zrobić z big brzuchem? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Niedoczynność tarczycy a zdrowa dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak przytyć, bo jestem bardzo chuda? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak utrzymać uzyskaną wagę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy jadanie na kolację jogurtu musli, może odbić się na mojej wadze? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dieta nastolatki: co jeść, by zaspokoić ciągły głód? – odpowiada Mgr Katarzyna Szatkowska
- Czy dobrze jem? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy warto się odchudzić? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)