Powinna Pani skonsultować z lekarzem wymienione wątpliwości nt. stosowania leków. Z dietetycznego punktu widzenia powinna Pani stosować pokarmy łatwo strawne z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Drażniąco na żołądek działają mocne wywary mięsne - rosoły, buliony, oraz mocne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane i inne gazowane napoje, kwaśne napoje, nie rozcieńczone soki owocowe i warzywne, alkohol, kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, pikantne, słone, smażone, pieczone i ostro przyprawione.
Dlatego z diety powinna Pani wykluczyć wszelkie produkty opisane powyżej oraz pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, surowe warzywa i owoce. Posiłki należy jeść regularnie, o jednakowych porach dnia, ok. 5 dziennie. Należy zwrócić uwagę na temperaturę potraw, nie powinny być one ani zbyt zimne ani gorące. Ponadto powinna Pani obserwować swoje dolegliwości i powiązać je z konkretnymi produktami, które je nasilają. Produkty te należy także wykluczyć z diety.
Metody jakich powinno się używać w dolegliwościach tego typu to - gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania. Dodatkowo warzywa i owoce powinno spożywać się w postaci przetartej. Tłuszcz do potraw (oleje roślinne) powinno dodawać się pod koniec gotowania lub do gotowych potraw, zupy i sosy powinny być rozcieńczone np. wodą lub mlekiem.
Pozdrawiam