Jak walczyć z nieustająca nadkwasotą?

Mam nadkwasotę już od dłuższego czasu, od roku biorę tabl. typu p***, właściwie nie mogę przestać ich brać, bo znów doskwiera mi uporczywa nadkwasota, niestrawność i mdłości, staram się  jeść w małych ilościach, lekko nie jeść po 18tej, nie piję alkoholu, nie palę, kawę piję taka niskodrażniąca, muszę bo mam niskie ciśnienie, badanie gastroskopowe robiłam w zeszłym roku, lekarz niczego niepokojącego się nie dopatrzył, bakterii też nie miałam.... nie wiem już co z tym począć, czy można tak leki brać przez cały czas? Co zrobić, żeby pozbyć się  tej dolegliwości na długi czas?

KOBIETA ponad rok temu

Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
67 poziom zaufania

Powinna Pani skonsultować z lekarzem wymienione wątpliwości nt. stosowania leków. Z dietetycznego punktu widzenia powinna Pani stosować pokarmy łatwo strawne z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Drażniąco na żołądek działają mocne wywary mięsne - rosoły, buliony, oraz mocne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane i inne gazowane napoje, kwaśne napoje, nie rozcieńczone soki owocowe i warzywne, alkohol, kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, pikantne, słone, smażone, pieczone i ostro przyprawione.

Dlatego z diety powinna Pani wykluczyć wszelkie produkty opisane powyżej oraz pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, surowe warzywa i owoce. Posiłki należy jeść regularnie, o jednakowych porach dnia, ok. 5 dziennie. Należy zwrócić uwagę na temperaturę potraw, nie powinny być one ani zbyt zimne ani gorące. Ponadto powinna Pani obserwować swoje dolegliwości i powiązać je z konkretnymi produktami, które je nasilają. Produkty te należy także wykluczyć z diety.

Metody jakich powinno się używać w dolegliwościach tego typu to - gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania. Dodatkowo warzywa i owoce powinno spożywać się w postaci przetartej. Tłuszcz do potraw (oleje roślinne) powinno dodawać się pod koniec gotowania lub do gotowych potraw, zupy i sosy powinny być rozcieńczone np. wodą lub mlekiem.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty