Zapytaj lekarza

7 4 2 , 7 1 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak właściwie odczytać moją morfologię krwi?

Dzień dobry, proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologi krwi z rozmazem (7 parametrów poza normą): Krwinki białe (WBC) 3,47 G/l (3,50 - 10,00) Krwinki czerwone (RBC) 4,08 T/l (3,50 - 5,00) Hemoglobina 11,6 g/dl (12,0 - 16,0) Hematokryt 34,3 % (37,0 - 47,0) MCV 84,1 fl (83,0 - 103,0) MCH 28,4 pg (28,0 - 34,0) MCHC 33,8 g/dl (31,0 - 35,0) Płytki krwi 239 G/l (125 – 400) RDW-CV 14,9 % (11,5 - 14,5) MPV 10,6 fl (9,0 - 12,6) % Neutrocytów 39,5 % (45 – 70) % Limfocytów 44,4 % (20 – 45) % Monocytów 8,9 % (4,0 - 12,0) % Eozynocytów 4,9 % (< 5,0) % Bazocytów 2,3 % (< 1,0) Liczba Neutrocytów 1,37 G/l (1,80 - 7,70) Liczba Limfocytów 1,54 G/l (1 – 5) Liczba Monocytów 0,31 G/l (<0,8) Liczba Eozynocytów 0,17 G/l (<0,45) Liczba Bazocytów 0,08 G/l (<0,2) Rozmaz mikroskopowy Granulocyty segmentowane: 38 % [45 - 70] Granulocyty kwasochłonne: 7 % [<5] Limfocyty: 47 % [20 - 45] Monocyty: 8 % [1 - 8] Z góry dziękuję za pomoc.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Badania krwi - AIAT

AIAT to inaczej aminotransferaza alaninowa. Jest to enzym wątrobowy, który bierze udział w przemianach białek. Czego dotyczy badanie? Jakie są prawidłowe wyniki ? Dowiedz się, oglądając film.

74 poziom zaufania

Szanowna Pani, wyniki nie są złe, aczkolwiek jest podejrzenie niedokrwistości

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy