Jak znormalizować dietę przy hiperwitaminozie?

Witam, chciałam prosić o poradę w sprawie normalizacji diety. Prawdopodobnie nabawiłam się hiperwitaminozy wit. A. czego jestem pewna w 100 %. Przekraczałam znacznie dzienną dawkę spożywając przez długi okres czasu ogromną ilość marchewki, gdzie resztę pokarmów stanowiły również warzywa bogate w wit. A. Wszystkie objawy się zgadzają, żółte, prawie pomarńczowa skóra, wypryski, ogromne wypadanie włosów, suchość skóry, zmęczenie, drażliwość. Problem w tym, że nie wiem co w takim razie jeść...
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Dzień dobty,

polecam na jakiś czas - do ustąpienia objawów, które opisuje Pani, omijać szerokim łukiem produkty bogatę w witamię A, czyli:

sery dojrzewające tzw. żółte, żółtko jaj, wątroba (drobiowa, wołowa, wieprzowa), olej z wątroby dorsza, margaryny, masło, marchew, papryka czerwona, sosy, koncentraty i soki pomidorowe, szpinak, dynia, bataty, tran, natka pietruszki, mango, morele.

Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty