Witam, chciałam prosić o poradę w sprawie normalizacji diety. Prawdopodobnie nabawiłam się hiperwitaminozy wit. A. czego jestem pewna w 100 %. Przekraczałam znacznie dzienną dawkę spożywając przez długi okres czasu ogromną ilość marchewki, gdzie resztę pokarmów stanowiły również warzywa bogate w wit. A. Wszystkie objawy się zgadzają, żółte, prawie pomarńczowa skóra, wypryski, ogromne wypadanie włosów, suchość skóry, zmęczenie, drażliwość. Problem w tym, że nie wiem co w takim razie jeść...
Dzień dobty,
polecam na jakiś czas - do ustąpienia objawów, które opisuje Pani, omijać szerokim łukiem produkty bogatę w witamię A, czyli:
sery dojrzewające tzw. żółte, żółtko jaj, wątroba (drobiowa, wołowa, wieprzowa), olej z wątroby dorsza, margaryny, masło, marchew, papryka czerwona, sosy, koncentraty i soki pomidorowe, szpinak, dynia, bataty, tran, natka pietruszki, mango, morele.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapytanie o optymalną dietę w zwyrodnieniu barwnikowym siatkówki. – odpowiada Lek. Justyna Ligorowska-Mateńczuk
- Jakie mięsa można spożywać podczas terapii retinoidami? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy leki tego typu zaburzają wchłanianie potasu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jedzenie warzyw przy stosowaniu Warfinu na rozrzedzenie krwi – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Złe samopoczucie przy Hashimoto a przejście na dietę bezglutenową – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaką dietę stosować przy refluksie? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Ilość spożywanych bakalii przy diecie – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dlaczego mam te żółte stolce? – odpowiada Redakcja abcZdrowie