Witam Pani Agnieszko,
od razu powiem, że dieta w cukrzycy polega na 5-6 posiłkach, co około 3 godziny, w których zawartość węglowodanów powinna być ściśle dostosowana do dawek insuliny. Przy prawidłowo prowadzonej diecie jest możliwe uregulowanie cukrzycy oraz zmniejszenie dawek insuliny, więc niewątpliwie jest to kwestia bardzo istotna.
Powinna Pani wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Są to produkty, które powoli i w nieznacznym stopniu podnoszą poziom cukru we krwi. Należą do nich przede wszystkim węglowodany złożone: ciemne pieczywo, makaron razowy, ciemny ryż, grube kasze, np. gryczana.
Powinna Pani odstawić wszelkiego rodzaju potrawy smażone, jasne pieczywo, a owoce ograniczyć do ok. 100g dziennie (najlepiej jeść grejfruty, ponieważ one obniżają poziom cukru we krwi). Należy także zrezygnować ze słodyczy, dżemu, marmolad, budyniu, pieczywa cukierniczego oraz słonych przekąsek.
W przypadku spadku glikemii zaleca się szybkie dostarczenie organizmowi cukru prostego, czyli takiego, który szybko się wchłonie. Może to być woda z cukrem, batonik lub szklanka coli.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta dla cukrzyka chorego na cukrzycę typu B? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta dla osoby chorej na cukrzycę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jaka dieta będzie odpowiednia przy stosowaniu leku na cukrzycę? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaka dieta dla 83-latki chorej na cukrzycę typu 2? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Rodzaj i ilość produktów spożywczych dziennie a cukrzyca typu II – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Cukrzyca i pomiar poziomu glukozy a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak odżywiać się, mając hipoglikemię w ciąży? – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Jaka dieta? Mam 15 lat – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Cukrzyca ciążowa a dieta – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Czy jestem gruba? Jaka dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid