Szanowna Pani,

nie istnieje specjalna dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dieta powinna być dietą zdrowego człowieka, czyli urozmaicona i bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Najważniejsze jest unikanie potraw, które wywołują dolegliwości lub je nasilają. Restrykcyjną dietę należy zastosować jedynie w przypadku ciężkich nawrotów. W stanach zaostrzenia powinno się unikać spożywania potraw bogatoresztkowych, takich jak razowy chleb, nasiona roślin strączkowych, warzywa (zwłaszcza kapusta), owoce i potrawy z dużą zawartością błonnika, które mogą nasilić biegunkę.

W kwestii braku jednej nerki - tu sprawa ma się podobnie, jeżeli nerka jest całkowicie sprawna, odżywiamy się według zasad zdrowego odżywiania przyjętych dla całego społeczeństwa.

Zatem, aby schudnąć należy spożywać posiłki regularnie co 3-4 godziny, nie więcej jak 5 w ciągu całego dnia.
Unikać produktów takich jak: słodyczne, słone przekąski, napoje słodzone (soki owocowe i wody smakowe również), produkty z tzw. białej mąki, tłuste produkty odzwierzęce (tłuste mięsa, sery, śmietana itp.)

Ponadto poleca się regularny wysiłek fizyczny, co najmniej 3 razy w tygodniu min. po 45 minut, a najlepiej codziennie po 30 minut.


Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty