Profilaktyka udaru mózgu
Udar mózgu, inaczej wylew, jest zespołem objawów klinicznych, które wiążą się z nagłym wystąpieniem zaburzenia czynności mózgu. Utrzymuje się on dłużej niż dobę, a u podłoża nie leży inna przyczyna niż naczyniowa. Profilaktyka udaru mózgu w bardzo dużym stopniu pomaga zapobiec jego wystąpieniu.
Dzień dobry,
w chorobie Parkinsona, podobnie jak w innych chorobach neurologicznych, odnotowuje się zwiększone zapotrzebowanie na energię i dobór produktów spożywczych powinien to uwzględniać. Należy dążyć do tego, by u chorego nie dochodziło do nadmiernego ubytku masy ciała. Jeśli osoba ma stwierdzoną niedowagę (można to ustalić obliczając BMI) warto zwiększyć zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych i węglowodanów.
W początkowej fazie choroby dieta nie będzie znacznie różniła się od podstawowej diety szpitalnej. Jeśli osoba jest już w zaawansowanej fazie choroby i chory stosuje preparaty lewodopy to rzeczywiście przestrzeganie odpowiedniej diety jest bardzo istotne. Stosujemy wtedy dietę z podażą białka do 0.8 g/kg masy ciała/24 h. Jeśli fluktuacje ruchowe są umiarkowane rozkładamy białko na 3 główne posiłki. Z kolei jeśli u chorego pojawia się oporność na działanie leku, co jest równoznaczne z nasilonymi fluktuacjami ruchowymi, to zaleca się ograniczenie podaży białka w ciągu dnia do 10% rekomendowanej ilości. Podczas kolacji należy dostarczyć pozostałą ilość białka. Ograniczenie podaży białka podczas śniadania i obiadu przyczynia się do poprawy działania lewodopy, co oznacza poprawę funkcjonowania chorego w ciągu dnia.
Jeśli występują zaburzenia połykania to stosujemy dietę o papkowatej konsystencji. Zaleca się spożywanie przynajmniej 8 szklanek płynów na dobę.
U chorego mogą pojawiać się również zaparcia, wtedy należy dostosować właściwą podaż błonnika wraz z dietą (stosowanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw i owoców w postaci surowej).
Przy następnej wizycie u lekarza specjalisty polecam dopytać o szczegółowe zalecenia żywieniowe.
Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny
Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, warto zadbać o witaminy, makro-i mikroelementy, na pewno w tej kwestii pomoże dietetyk. Ważna jest również odpowiednia konsystencja, ponieważ w przebiegu choroby Parkinsona mogą pojawić się trudności z połykaniem, wówczas trzeba zwrócić uwagę na to, jakie potrawy są odpowiednie. W aptekach dostępne są również suplementy, Nutridrinki, które warto włączyć do diety, ponieważ doskonale uzupełnią odżywianie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powinien jeść chory na Parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy w leczeniu Parkinsona może pomóc dieta? – odpowiada Mgr Karolina Janion
- Czy chorujący na Parkinsona powinni przestrzegać jakiejś specjalnej diety? – odpowiada Mgr Karolina Janion
- Jaką dietę stosować u chorej na Parkinsona? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jaką dietę stosować, aby poprawić komfort życia osoby z Parkinsonem? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jaką dietę stosować przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jakie zastosować odżywianie dla starszej osoby chorej na parkinsona? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie produkty można podawać osobie chorej na Parkinsona, która nie ma apetytu? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jakie suplementy diety są zalecane przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakich produktów żywnościowych trzeba unikać przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Żywienie w chorobie Parkinsona
Choroba Parkinsona jest postępującym schorzeniem n
Lewodopa - właściwości, działanie, zastosowanie w medycynie
Lewodopa jest organicznym związkiem chemicznym i n
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga