Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Ale są to alergie pokarmowe? Alergia na nikiel i kobalt najczęściej występuje pod postacią alergii kontaktowych. Zleca się wtedy nieużywanie przedmiotów wykonanych ze stopów tych metali.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczulenie na nikiel a alergie pokarmowe – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Co mogę spożywać w tej sytuacji? – odpowiada Mgr Anna Pujanek
- Uczulenie na nikiel i kobalt – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Tatuaż przy uczuleniu na nikiel i kobalt – odpowiada Lek. Jolanta Miernicka
- Jaki rodzaj biżuterii może nosić osoba uczulona na nikiel i kobalt? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Alergia na nikiel a wysypka w obrębie skóry – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy mam uczulenie na nikiel? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Alergia na siarczan niklu a dieta – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jak sprawdzić, czy mam uczulenie na nikiel? – odpowiada Mgr Hanna Markiewicz
- Czy w koronach porcelanowych jest nikiel? – odpowiada Lek. dent. Marcin Gołda
artykuły
Alergia na nikiel - objawy, gdzie znajduje się nikiel, rozpoznanie, leczenie
Alergia na nikiel dzieli się na kontaktową i pokar
Uczulenie na złoto
Uczulenie na złoto najczęściej wywołuje wyprysk ko
Kobalt - występowanie, zastosowanie, niedobór i nadmiar, uczulenie
Kobalt to pierwiastek chemiczny należący do grupy