Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Najlepsza jest kawa zbożowa. Chociaż tak naprawdę według słownika jest to napój bezkofeinowy o smaku kawy. Najmniej przetworzona i najwięcej wartości ma świeżo zmielona kawa z ekspresu.

0
Dorota Kozak Dietetyk, Szczecin
18 poziom zaufania

Wpływ kawy na zdrowie zależny od sposobu jej przyrządzenia. Prawdziwa kawa powinna być parzona z ziarna.Najmniej szkodliwa będzie kawa zaparzana w ekspresie ciśnieniowym gdyż ziarenka kawy najkrócej znajdują się w gorącej wodzie.

Pozdrawiam
www.twojadobradieta.pl
dietetyk online

0

Witam, zgadzam się z przedmówczyniami, że najzdrowsza kawa, to na bazie espresso, ze świeżo zmielonego ziarna, przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym.

0

Kawa jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie i głównym źródłem kofeiny.

Najlepiej ją kupować w specjalistycznych sklepach z kawą. Wtedy można wówczas zapytać o datę palenia ziaren, a także jej posmakować. Ziarno świeżo palone i dobrze przechowywane, ma mocny smak, a ziarno długo leżące w sklepie będzie gumowe i gorzkie.

Jeżeli pije Pani kawę mieloną to najlepiej jest kupować ją w ziarnach i mielić samemu. Wtedy też jest ona bardziej aromatyczna.

W przypadku kawy rozpuszczalnej, najlepsza jest ta która jest w tzw. kryształkach,gdyż otrzymuje się ja poprzez suszenie w wyniku wymrażania, a najgorsza to ta w postaci drobnego jak mąka proszku, którą otrzymuje się poprzez suszenie rozpryskowe.

Kawa typu „2 w 1" czy „3 w 1" jest bardzo kaloryczna i zawiera bardzo dużo chemicznych dodatków.

Najmniej szkodliwa będzie w takim razie kawa świeżo mielona przed przyrządzeniem w ekspresie. Pozdrawiam

0

Witam,
kawa w umiarkowanych ilościach nie szkodzi. Zawiera ona przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jeżeli nie będzie wypijana w ilości większej niż 2-3 filiżanki w ciągu dnia to wszystko jest ok:) Jeżeli natomiast mamy się już ściślej zastanowić nad tym, która jest najzdrowsza to kawa sypana przepuszczona przez ekspres ciśnieniowy lub zwykły przelewowy.

0

Witam, kawa parzona tzw. po turecku, czyli zalewana nie jest polecana gdyż może podwyższać cholesterol i jest bardziej drażniąca dla żołądka. Jednak picie np. kawy z ekspresu ciśnieniowego/przelewowego w umiarkowanych ilościach i niezbyt często z pewnością nie zaszkodzi. Wszystko z umiarem.

0

Witam,
Najważniejsze aby kawa miała jak najkrótszy kontakt ze wrzątkiem, ponieważ wtedy do naparu przechodzi najmniej szkodliwych substancji. Polecam kawę z ekspresu ciśnieniowego bądź przelewowego. Jeśli jesteśmy ograniczeni finansowo i nie stać nas na zakup takiego sprzętu to zachęcam do zakupu kawiarkę. W domowych warunkach sprawdzi się doskonale.
Nie pijemy czarnej kawy na czczo, jeśli już to z dodatkiem mleka 1,5%. Nie należy przesadzać z ilością wypijanej kawy, dziennie 2-3 filiżanki.
Kaw rozpuszczalnych, 3 w 1 czy napojów kawowych (z syropami, bitą śmietaną) nie polecam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty