Pani BMI wynosi 30,37, co oznacza, że występuje u Pani otyłość I stopnia. Powinna Pani schudnąć, nie tylko z uwagi na poprawę samopoczucia i wyglądu, ale przede wszystkim z uwagi na Pani zdrowie. Otyłość sprzyja powstawaniu wielu chorób dietozależnych - cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu.
Jest Pani osobą młodą, której metabolizm można jeszcze "wyregulować". Jednak w tym celu powinna Pani zastosować odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Na początku nie musi być ona forsująca, wystarczą spacery, wycieczki piesze, jazda na rowerze. W miarę poprawy kondycji proszę przechodzić do innych ćwiczeń - np. aerobic, siłownia.
Pod względem dietetycznym powinna Pani zastosować dietę niskokaloryczną, czyli ograniczyć ilość spożywanej energii. Dobrym rozwiązaniem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, całkowicie zbilansowana i co najważniejsze, poprawiająca stan zdrowia.
Dieta ta opiera się na spożywaniu produktów jak najmniej przetworzonych.
Z produktów zbożowych należy wybierać przetwory z mąki razowej i żytniej oraz z dodatkiem całych zbóż. Dieta powinna zawierać pieczywo razowe, żytnie, graham, płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, makarony razowe i pełnoziariste, ryż brązowy lub paraboiled.
Z mięs i wędlin należy wybierać chude gatunki - czyli drób bez skóry (ale nie podroby) i jego przetwory, chudą wołowinę, królika. Wędliny polecane to polędwice z drobiu, szynki drobiowe.
Z produktów mlecznych wskazane są te, o obniżonej zawartości tłuszczu, bez dodatku cukru i innych dodatków - mleko 0,5% tłuszczu, jogurty, kefiry, maślanki (wszystkie 0,5% tłuszczu, bez dodanych owoców, cukru, śmietany), chude sery twarogowe i ziarniste. Całkowicie należy wyeliminować produkty tłuste - pełnotłuste mleko, tłuste sery (w tym żółte i pleśniowe), desery mleczne itp.
Dieta musi obfitować w warzywa, najlepiej świeże i 1-2 porcje owoców dziennie (najlepiej gdy są to owoce klimatu umiarkowanego - jabłka, gruszki, śliwki, morele, truskawki itp.).
Tygodniowo można spożywać ok 2-3 jaj (jeśli nie ma przeciwwskazań).
Ponadto dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie 2 razy w tygodniu dań bezmięsnych - polecane są wszelkie ryby morskie, nasiona roślin strączkowych - cieciorka, soja, soczewica, groch itp.
Należy całkowicie wyeliminować potrawy smażone, tłuste, słodycze, produkty cukiernicze, dodatek cukru, alkohol (który jest także źródłem nadmiaru kalorii).
Powinna Pani spożywać 4-5 posiłków dziennie o stałych porach i unikać podjadania.
Techniki kulinarne jakie są zalecane to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub rękawie (ew. pod przykryciem). Dopuszczalne jest także duszenie bez dodatku tłuszczu i smażenie bez tłuszczu.
Zachęcam do stosowania wymienionych zaleceń i podjęcia choćby małej aktywności fizycznej.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty mleczne mogą spożywać cukrzycy? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Czy w starszym wieku grozi mi otyłość? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak schudnąć 7 miesięcy po porodzie? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jaka dieta przy takiej nadwadze? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak schudnąć 25 kg? Jaka dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dlaczego nie mogę schudnąć? Pomocy! – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak schudnąć chociaż 10 kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Mam otyłość II stopnia i problemu z nadciśnieniem - jak schudnąć 30 kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Odchudzanie w cukrzycy
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Produkty, które niszczą pęcherzyk żółciowy. Nie są dobre dla zdrowia
Rola pęcherzyka żółciowego Pęcherzyk żółciowy, zwa