Jaką stosować dietę - otyłość

Witam, mam 28 lat, chciałbym schudnąć. Mam 193 cm i ważę 113 kg. Mam siedzącą pracę i ogólnie mało ruchu. Źle się czuję z nadmiarem tłuszczu na twarzy i brzuchu. Nie za bardzo znam się na kuchni, dlatego nie potrafię zorganizować sobie jakiejś wyszukanej diety. Bardzo chciałbym do wakacji zjechać do 100 kg. Proszę o radę. Jaka dieta? Nie za bardzo mam czas na siłownię czy jogging. Pozdrawiam.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Pani BMI wynosi 30,37, co oznacza, że występuje u Pani otyłość I stopnia. Powinna Pani schudnąć, nie tylko z uwagi na poprawę samopoczucia i wyglądu, ale przede wszystkim z uwagi na Pani zdrowie. Otyłość sprzyja powstawaniu wielu chorób dietozależnych - cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu.
Jest Pani osobą młodą, której metabolizm można jeszcze "wyregulować". Jednak w tym celu powinna Pani zastosować odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Na początku nie musi być ona forsująca, wystarczą spacery, wycieczki piesze, jazda na rowerze. W miarę poprawy kondycji proszę przechodzić do innych ćwiczeń - np. aerobic, siłownia.

Pod względem dietetycznym powinna Pani zastosować dietę niskokaloryczną, czyli ograniczyć ilość spożywanej energii. Dobrym rozwiązaniem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, całkowicie zbilansowana i co najważniejsze, poprawiająca stan zdrowia.
Dieta ta opiera się na spożywaniu produktów jak najmniej przetworzonych.
Z produktów zbożowych należy wybierać przetwory z mąki razowej i żytniej oraz z dodatkiem całych zbóż. Dieta powinna zawierać pieczywo razowe, żytnie, graham, płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, makarony razowe i pełnoziariste, ryż brązowy lub paraboiled.
Z mięs i wędlin należy wybierać chude gatunki - czyli drób bez skóry (ale nie podroby) i jego przetwory, chudą wołowinę, królika. Wędliny polecane to polędwice z drobiu, szynki drobiowe.
Z produktów mlecznych wskazane są te, o obniżonej zawartości tłuszczu, bez dodatku cukru i innych dodatków - mleko 0,5% tłuszczu, jogurty, kefiry, maślanki (wszystkie 0,5% tłuszczu, bez dodanych owoców, cukru, śmietany), chude sery twarogowe i ziarniste. Całkowicie należy wyeliminować produkty tłuste - pełnotłuste mleko, tłuste sery (w tym żółte i pleśniowe), desery mleczne itp.
Dieta musi obfitować w warzywa, najlepiej świeże i 1-2 porcje owoców dziennie (najlepiej gdy są to owoce klimatu umiarkowanego - jabłka, gruszki, śliwki, morele, truskawki itp.).
Tygodniowo można spożywać ok 2-3 jaj (jeśli nie ma przeciwwskazań).
Ponadto dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie 2 razy w tygodniu dań bezmięsnych - polecane są wszelkie ryby morskie, nasiona roślin strączkowych - cieciorka, soja, soczewica, groch itp.
Należy całkowicie wyeliminować potrawy smażone, tłuste, słodycze, produkty cukiernicze, dodatek cukru, alkohol (który jest także źródłem nadmiaru kalorii).

Powinna Pani spożywać 4-5 posiłków dziennie o stałych porach i unikać podjadania.
Techniki kulinarne jakie są zalecane to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub rękawie (ew. pod przykryciem). Dopuszczalne jest także duszenie bez dodatku tłuszczu i smażenie bez tłuszczu.

Zachęcam do stosowania wymienionych zaleceń i podjęcia choćby małej aktywności fizycznej.
Pozdrawiam i życzę powodzenia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty