Zapytaj lekarza

7 3 7 , 1 1 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wypadanie włosów, bóle i sztywnienie stawów - oznaki boreliozy?

Wiek: 30 lat, płeć: kobieta. Od grudnia 2008 r. zauważyłam istotne przerzedzenie moich włosów, zauważyłam że włosy wypadają mi w zastraszających ilościach, od 100 do 300 włosów dziennie. Od tego czasu odwiedziłam 2 dermatologów. Pierwszy dermatolog przepisał najpierw wcierkę robioną w aptece i łykanie witamin - nic nie pomogło.

Potem przepisał tabletki na dwa miesiące i mycie włosów w szamponie Ducrey - włosy zaczęły jeszcze gorzej wypadać. Potem leczyłam się sama, przez 6 miesięcy na zmianę Vitapil i Mertz Special, magnez1, ampułki i szampon Vichy, ampułki Radical, wcieranie soku z czarnej rzepy, płukanie włosów w wywarze z pokrzyw i macierzanki, wcieranie 2 fazowego skłanika z Ducray przeciwko przewlekłemu wypadaniu włosów - to pomogło tylko przez pierwsze 2 tygodnie wcierania.

Pojechałam do dermatologa do Krakowa, pokazałam wynik badań (zlecone również przez wymienianą panią doktor). Zrobiła mi trichogram. Wynik: telogenowe nadmierne wypadanie włosów - za dużo włosów w fazie obumarcia (wypadania) - czyli wypadanie włosów bez określonej przyczyny. Od czerwca 2008 r. miałam około 5 angin (oprócz tego często boli mnie gardło) - zawsze, nawet przy bólu gardła, bolały mnie stawy i mięśnie. Jednak zawsze łączyłam to z jakąś infekcją, bo po jakimś czasie przechodziło.

Z czasem te bóle zrobiły się coraz częste i bolało już bez infekcji gardła (głównie bolą mnie dłonie i ręce, nieraz nogi, od niedawna również odcinek górny i szyjny kręgosłupa). Od 2 miesięcy ręce i dłonie, i nogi bolą mnie bez przerwy - raz mniej, raz bardzie (chyba bardziej boli wieczoremi w ciągu dnia, rano, jak wychodzę z łóżka, to chyba mniej boli). Wylądowałam u reumatologa, który zlecił prześwietlenie stóp i dłoni. Stopy wyszły dobrze, natomiast dłonie źle.

Opiszę to, co pamiętam z opisu zdjęcia: cechy osteoporozy, zwężenie szpar stawowych i coś jeszcze, czego już nie pamiętam. Robiłam też 2 lata temu rtg odcinka szyjnego kręgosłupa - bo często miałam ból i sztywnośc karku. Wynik: zmiany zwyrodnieniowe, ale chyba niewielkie. Pani doktor zleciła rehabilitację przez 10 dni - nagrzewanie czymś dłoni, maść przeciwzapalną. Niestety, nic mi nie przeszło. Nie zleciła dodatkowych badań. Widziała wyniki badań OB, CRP i rf- latex - może na ich podstawie nie zleciła dalszych badań, tylko że ja już wariuje, bo ten ból mnie bardzo męczy, bo bardzo długo trwa.

Nie wiem co oznacza wynik ze zjęcia - że mam osteoporozę? Czy mam zrobić jakieś wyniki w tym kierunku? Mam wrażenie, że w rękach bolą mnie kości, mięśnie, nie tylko stawy i to ciągłe kłucie. Potem przez 2 tygodnie brałam lek przeciwzapalny - to też nie pomogło. Nadmienie jeszcze, że od 2 tygodni biorę suplement diety na stawy. Czy te włosy są jakoś powiązane z bólem rąk, pleców i szyi? Bardzo proszę o pomoc.

Wyniki badań: 06-01-2009: TSH 3,471 (0,49-4,69). 20-03-2009 (w wyniku krwi wypisuję tylko te złe wyniki): WBC Flags: %MON: 3,2 L% (4,0-10,0 ), #MON:0,1 L (0,3-0,8), IRON FERROZINE 58,7 (50-150), sód 139 (135-145), potas 4,42 (3,5-5,0), chlorki 102.2 (95-109), magnez 2.14 (1,82-2,31). 17-04-2009: FSH 5,49 (4-13), LH 8,46 (2-15), PRL (PROLAKTYNA) 11,59 (1,39-24,2), progesteron 0,79 (0,25-20,0), testosteron 0,50 (0,05-0,73). 20-08-2009 (w wyniku krwi wypisuję tylko te złe wyniki): WBC Flags: %MON: 2,5 L% (4,0-10,0 ), #MON:0,1 L (0,3-0,8), IRON FERROZINE 36,9 (50-150) (NISKI WYNIK, jednocześnie poziom żelaza jest w normie, nadmieniam, że te drugie wyniki z tego samego dnia były wysyłane i robione w innym laboratorium - nic z tego nie rozumiem),

GLUCOSE 92 (70-110), BILIRUBIN TOTAL 1,79 (0,2-1), WYSOKI WYNIK ALT 8 (5-41), AST 14 (5-40), POZIOM CYNKU 74,7 (70-100), OB - 5. 20-08-2009: magnez 0,76 (0,77-1,03), fosfor nieorganiczny 1,39 (0,81-1,45), wapń niecałkowity 2,37 (2,20-2,65), TIBC 50,84 (44,80-75,20), żelazo 10,1 (6,6-30,4). 03-09-2009: OB po 1 godz. = 5, CPR <6, RF- latex <8, bilirubina total 1,45 - wysoki wynik - (norma 02-1), g-GT 19 (norma 5-50). 16-09-2009: F- testosteron 0,49 pg /ml (0,1-3,1), DHEA- SO4 209 (95,8-511,70), androstendion 1,23 (0,30-3,30).

MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Jakie są objawy sepsy?

Lek. Izabela Brym
60 poziom zaufania

Witam.

Opis Pani dolegliwości sugeruje obecność choroby z kręgu chorób reumatycznych. Są to patologie ogólnoustrojowe, dotykają wielu narządów i układów (mogą powodować wypadanie włosów).

Osteoporoza przystawowa w RTG rąk jest cechą charakterystyczną dla reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), ale z Pani opisu wynika, że nie spełnia Pani kryteriow wymaganych do rozpoznania tej choroby.

Myślę, że najlepszym rozwiązanem będzie hospitalizacja na oddziale internistycznym lub reumatologicznym (optymalnie), celem wnikliwszej diagnostyki Pani dolegliwości.

Lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy