Witam!

Owoce są bogatym źródłem cukrów prostych (glukozy, fruktozy), przez co szybko i w znacznym stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi. Najwięcej węglowodanów znajduje się w bananach, winogronach, ananasach (zwłaszcza z puszki), czarnych porzeczkach. Produkty z tej grupy powinny być spożywane w ograniczonych ilościach przez osoby chore na cukrzycę.

Owoce o średniej zawartości węglowodanów to jabłka, brzoskwinie, czereśnie, jagody, pomarańcze, mandarynki, czerwone porzeczki, wiśnie. Najmniejsze ilości cukrów znajdują się w grejpfrutach, truskawkach, malinach i poziomkach.

Z diety należy oczywiście wyeliminować syropy owocowe i dżemy. Ograniczyć należy także spożywanie owoców suszonych, które zawierają znaczne ilości węglowodanów.

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty