Witam!
Owoce są bogatym źródłem cukrów prostych (glukozy, fruktozy), przez co szybko i w znacznym stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi. Najwięcej węglowodanów znajduje się w bananach, winogronach, ananasach (zwłaszcza z puszki), czarnych porzeczkach. Produkty z tej grupy powinny być spożywane w ograniczonych ilościach przez osoby chore na cukrzycę.
Owoce o średniej zawartości węglowodanów to jabłka, brzoskwinie, czereśnie, jagody, pomarańcze, mandarynki, czerwone porzeczki, wiśnie. Najmniejsze ilości cukrów znajdują się w grejpfrutach, truskawkach, malinach i poziomkach.
Z diety należy oczywiście wyeliminować syropy owocowe i dżemy. Ograniczyć należy także spożywanie owoców suszonych, które zawierają znaczne ilości węglowodanów.
Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce może jeść osoba chora na cukrzycę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce mogę spożywać przy diecie niskocukrowej? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Spożywanie owoców przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
7 mitów na temat cukrzycy, w które wciąż wierzymy. Jak jest naprawdę?
Choroba cywilizacyjna Cukrzyca jest poważnym probl
Nietolerancja fruktozy - co jeść, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne,
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ