Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta śródziemnomorska, dużo wzrzyw i owoców, unikanie tłuszczów zwierzęcych oraz preparaty dr Ratha

0

Dzień dobry,

odpowiadając ściśle na zadane przez Pana pytanie to tak naprawdę dosalanie potraw nie jest zalecanie ani osobom zdrowym, ani chorym. Z kolei unikanie tłuszczu - to zależy, bo nie chodzi tylko o ilość dostarczanego tłuszczu z dietą, ale też jego jakość. W diecie powinno ograniczać spożycie tłuszczów trans (zawartych m.in w utwardzonych margarynach) i tłuszczów nasyconych (zwartych m.in. w chipsach, produktach wysokoprzetworzonych, produktach typu fast-food). Z kolei tłuszcz pochodzący z ryb (kwasy tłuszczowe omega-3) są jak najbardziej korzystne i wykazują właściwości prozdrowotne w naszym organizmie. Przy doborze produktów w diecie po udarze należy kierować się zasadą, że wybieramy produkty łatwo strawne, które nie będą nadmiernie obciążać naszego przewodu pokarmowego.

Odpowiadając nieco szerzej na zadane pytanie to należy mieć na uwadze, że zalecenia żywieniowe po udarze mózgu są różne w poszczególnych etapach choroby i ściśle zależą od aktualnego stanu pacjenta. Przede wszystkim należy dążyć do zaspokojenia zapotrzebowania energetycznego i białkowego. W celu poprawy stanu odżywienia warto rozważyć wdrożenie do diety preparatów medycznych, przykładowo Nutridrink (w 125 ml - 300 kcal, 12 g białka) lub Cubitan (w 200 ml - 248 kcal, 18 g białka. Preparat zawiera również argininę i witaminy A, C, E. Jest on zalecany dla chorych po udarach mózgu z uwagi na zwiększoną zawartość białka).

Jeśli chory ma zachowane prawidłowe wydzielanie śliny, nie krztusi się, to w pierwszym etapie podajemy posiłki o konsystencji papkowatej, w postaci miksowanych, gęstych zup. Można również podawać soki przecierowe o konsystencji półpłynnej (łyżeczką lub przez słomkę). Ważne, by potrawy były łatwo strawne (nie zalegały długo w przewodzie pokarmowym). Stopniowo dążymy do diety, w której potrawy posiadają konsystencje stałą.
Choremu należy podawać 6 posiłków w ciągu dnia, co około 3-3.5 h. W każdym posiłku powinien znaleźć się produkt białkowy.

Istotną kwestią jest również prawidłowe nawodnienie organizmu. Zapotrzebowanie na wodę to 30-40 ml/kg masy ciała/dobę. Chory powinien wypijać przynajmniej 1.5 l płynów dziennie. Jeśli osoba po udarze jest długo unieruchomiona to mogą pojawić się zaparcia, dlatego warto zwrócić uwagę na podaż błonnika pokarmowego z dietą. Życzę dużo zdrowia.

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

0

Nie znam stanu odżywienia Pacjenta, nie zostały podane informacje dotyczące połykania. Nie mniej jednak w profilaktyce kolejnych zdarzeń sercowo-naczyniowych rekomendowana jest dieta śródziemnomorska, ze szczególnym zwróceniem uwagi na podaż kwasów omega-3 (ryby, olej lniany), polifenoli (warzywa i owoce, zwłaszcza fioletowe i czerwone, świeże zioła). Warzyw ok 500 g, owoców do 200 g. Oczywiście w diecie śródziemnomorskiej jest też mięso czerwone (jednak do 500 g/tydzień), mięso drobiowe (bez skóry), sugeruje się wprowadzać nasiona roślin strączkowych (2 razy w tygodniu), chude produkty mleczne (do 3% tłuszczu 2 x dzień) i jaja (max. 3-4 sztuki.tydzień). Bezwzględnie wyklucza się podroby i ich przetwory (kaszanka, salceson, serca, wątroba), tłuste mięsa, masło, smalec, tłuste sery (mascarpone, pleśniowe, pełnotłuste żółte) oraz produkty z olejem palmowym. Produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, makarony razowe, płatki owsiane powinny być wymiennie spożywane w każdym posiłku. Podaż soli max. 5 g (w tym tylko 1/2 małej łyżeczki jako dosalanie potraw, reszta soli pochodzi z produktów gotowych tj. pieczywo, wędliny. Warto wypijać wodę niskosodową. Jeśli Pacjent ma zaburzenia połykania, po pierwsze powinny być zdiagnozowane czy dotyczą fazy ustnej czy gardłowej. Jeśli chory zachłystuje się podczas picia płynów, należy zagęszczać je specjalnym zagęszczaczem dostępnym w aptece do konsystencji nektaru lub płynnego miodu (należałoby jednak skonsultować rodzaj zaburzeń i stopień ich nasilenia z lekarzem laryngologiem). Bezwzględnie podczas jedzenia powinna być zachowana pozycja siedząca, chory powinien dokładnie gryźć, rozdrabniać i żuć pokarmy. Jeśli zachłystuje się podczas jedzenia potraw należy dostosować ich konsystencję do miękkiej i wilgotnej, ale o spójnej, jednolitej konsystencji np. puree, kremy. Należy też podjąć rehabilitacje zaburzeń połykania. W przypadku występowania ryzyka niedożywienia lub niedożywienia należy rozważyć włączenie doustnych diet specjalnych dostępnych w aptece i dobrać je w zależności o chorób współistniejących jako uzupełnienie diety 1- 3 sztuki/dzień.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jakich produktów spożywczych z naszej codziennej diety powinniśmy się wystrzegać w kamicy?

Dzień dobry, jestem ciekawa jakich produktów spożywczych z naszej codziennej diety powinniśmy się wystrzegać, aby w naszym organizmie nie pojawiły się kamienie nerkowe?
KOBIETA, 49 LAT ponad rok temu
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
Kamica nerkowa polega na tworzeniu się złogów ze składników moczu i odkładaniu się ich w obrębie układu moczowego. Do przyczyn powstawania kamieni należą między innymi duże stężenie w moczu wapnia, fosforanów, szczawianów, cystyny, kwasu moczowego, wysokie lub niskie pH moczu, niedobór związków ograniczających krystalizację składników moczu, zbyt mała ilość płynów w diecie lub ich nadmierna utrata. Ze względu na skład wyróżniamy kamice:
- szczawianowo-wapniową - sprzyja jej nadmiar witaminy C w diecie, niedobór B6, należy wykluczyć szpinak, szczaw, rabarbar, czekoladę, kakao, mocną kawę i herbatę,
- fosforanowo-wapniowa – powinno się ograniczyć mleko, jaja, przetwory mleczne, rośliny strączkowe, konserwy rybne,
- moczanowa – najczęstszą przyczyną jest dieta bogatopurynowa (podroby, baranina, wieprzowina, czekolada, ryby, rośliny strączkowe, orzechy, wywary mięsne, grzyby)
- fosforanowo-magnezowo-amonowa – należy ograniczyć sery, mleko, mięso i przetwory, żółtko jaja, ryby, konserwy, rośliny strączkowe, czekoladę, kakao, orzechy
- cystynowa – należy wykluczyć nabiał.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

 Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Filtrujemy.. czyli jak żywienie wpływa na funkcjonowanie nerek
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-nerek.html?c=3

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Wielu pacjentów po odstawieniu mleka widzia znaczna poprawę (warto przeprowadzić próbę na 2-3 tygodnie). Polecam też odstawić ketchup, majonez, jest też wiele teorii na temat drobiu. Wszystko oczywiście to względy indywidualne- dlatego trzeba testować.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty