Jakie jest niebezpieczeństwo, że mogę zajść w ciążę pozamaciczną?

Mam 30 lat, w styczniu 2008 r. poroniłam, w lipcu 2009 r. urodziłam zdrowego synka, 10 dni później miałam łyżeczkowanie w związku z połogowym zapaleniem spowodowanym zatrzymaniem odchodów.
Od lutego 2010 zaczęłam znowu miesiączkować, lecz były to miesiączki dość skąpe, ginekolog stwierdził mały przyrost endometrium (5 mm przed miesiączką). 27 października miałam wykonaną histeroskopię, gdzie stwierdzono zrosty Ashermana, które uwolniono.

Lekarz wykonujący zabieg stwierdził, iż zrosty były przy jajowodach. Wszystko naprawił, lecz miejsce to było mało ukrwione i może znowu się zrosnąć, a poza tym nie wie, czy drożne są jajowody.
Stwierdził, że szanse na zajście w ciążę są małe, ewentualnie in vitro, ale zalecił również badanie HSG w styczniu. Mój lekarz prowadzący zapisał leki na przyrost endometrium (mam je brać przez 8 dni od 5-ego dnia cyklu) i zasugerował, abym teraz starała się o dziecko, może się uda.
Czy mogę teraz się starać o dziecko, czy raczej lepiej wstrzymać się do HSG? Czy duże jest teraz ryzyko, że mogę zajść w ciążę pozamaciczną?
Bardzo proszę o radę. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Kasia

KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Wstyd nie zapytać - ciąża bez opryszczki

Lek. Aneta Zwierzchowska
74 poziom zaufania

Witam!
Ryzyko zajścia w ciąże pozamaciczną jest u Pani wielokrotnie wyższe niż u w pełni zdrowej kobiety, dlatego każda ciąża musi być od początku dokładnie monitorowana. Myślę, że może Pani podjąć próbę, tym bardziej że z czasem zrosty w macicy mogą się ponownie utworzyć, a każdy zabieg ich usuwania nie jest obojętny dla Pani szans na macierzyństwo.
Po udrażnianiu jajowodów również istnieje znacznie wyższa niż normalnie szansa na ciążę pozamaciczną, podobnie jest z techniką in vitro, mimo że zarodki są podawane już do macicy, często jeden z nich osadza się poza nią. Dlatego w obecnej sytuacji nie ma w pełni bezpiecznej metody zajścia w ciążę, ponieważ trudno ocenić która z nich daje największą szansę na powodzenie i jakie ryzyko niesie, może Pani próbować już teraz.
W razie niepowodzenia konieczne będą dalsze zabiegi.

Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty