Jakie otręby wybrać i czy mleko może tuczyć?

Witam, chciałabym uzyskać informację na temat otrębów i mleka oraz spożywania tych produktów podczas diety. Jakie otręby wybrać, które są najbogatsze w witaminy, najzdrowsze, a zarazem nie zaszkodzą mojej diecie (niskokaloryczne, owocowe, pszenne czy owsiane)? Czy bez przeszkód można je łączyć z jogurtem naturalnym? W internecie ciężko mi też znaleźć jednoznaczne informacje na temat mleka. Mleko może tuczyć? Można przez nie przytyć? Czy można pić je bez przeszkód, nawet w (naprawdę) dużych ilościach (jestem w stanie wypić nawet 1 l dziennie – 0,5%), które najlepiej wybrać: 0,5%, 1,5%, 2,0%? Spotkałam się z wieloma sprzecznymi opiniami i nie wiem już, czemu wierzyć. Z góry dziękuje za odpowiedź!

KOBIETA ponad rok temu

Witam,

Odnośnie do otrąb, optymalnie byłoby spożywać różnorodne, np. naprzemiennie pszenne i owsiane. Na rynku dostępne są także otręby granulowane, jednak ich kaloryczność jest większa (nawet do 300 kcal/100g), dla porównania, otręby tradycyjne nie dostarczają więcej niż 180-200 kcal/100g. Mogą być one jak najbardziej dodatkiem do jogurtu. Może Pani również stosować zarodki pszenne, dorzucać nasiona (np. słonecznika, pestki dyni) i orzechy.

Odnośnie do mleka, najlepiej dla sylwetki jest wybierać to odtłuszczone (np. 1,5%). Ostatnie badania dowodzą, iż wapń zawarty w nabiale, stymuluje utrzymanie metabolizmu na optymalnym poziomie, w czasie stosowania diety odchudzającej. Ułatwia to więc proces redukcji masy ciała.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty