Jakie pieczywo jeść podczas antybiotykoterapii przeciwko H.Pylori?

Zadaję jeszcze raz pytanie odnośnie tego jakie pieczywo jeść podczas antybiotykoterapii przeciwko H.Pylori i zapaleniu żołądka, ponieważ uzyskana odpowiedź była całkowicie nie na temat. Wszędzie poleca się pieczywo pszenne (ja dotychczas jadłem tylko żytnie), ale przecież pszenica jest pożywką dla grzyba i jest zabroniona w trakcie antybiotykoterapii by nie dostać grzybicy. Co więc robić i jakie pieczywo jeść? Dodatkowo, można nabiał czy nie, gdyż różne źródła różnie podają?
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Jak działa żołądek?

Dieta jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne przy zakażeniu H.pylori. Przyspiesza leczenie, łagodzi nieprzyjemne objawy choroby, takie jak zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, zaparcia, oraz zapobiega nawrotom.
Dieta przy antybiotykoterapii na H.pylori powinna pomóc obniżyć poziom kwasów żołądkowych, zwłaszcza solnego, który jest odpowiedzialny za większość dolegliwości związanych z zakażeniem H. pylori. Celem diety jest bowiem umożliwienie regeneracji błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Osoby zmagające się z bakterią H. pylori powinny regularnie spożywać posiłki. Pod żadnym pozorem nie można dopuścić ani do uczucia głodu (pusty żołądek produkuje duże ilości kwasu solnego), ani do przejedzenia, którego skutkiem także jest nadprodukcja drażniącego żołądek kwasu. Dlatego przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny. Żywienie w okresie, kiedy cierpimy na dolegliwości żołądkowe, powinno być lekkostrawne. W diecie należy wyeliminować produkty bogatobłonnikowych: ciemne pieczywo, surowe warzywa, owoce, grube kasze, suche nasiona roślin strączkowych, ponieważ należą one do produktów mechanicznie drażniących błonę śluzową żołądka. Wskazane jest także stosowanie produktów zobojętniających soki żołądkowe - dobrym wyborem będzie mleko, słodka śmietana czy białko kurze. Niewskazane: tłuste sery, topione, żółte, jaja na twardo, jajecznica smażona. W diecie lekkostrawnej zalecane jest spożycie pieczywa pszennego, jednakże rzeczywiście w okresie antybiotykoterapii może Pan wstrzymać się z jedzeniem pieczywa pszennego zastępując je pieczywem chrupkim ryżowym lub innymi tego typu produktami. Życzę powodzenia!
Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty