Szanowny Panie,
W przypadku diety lekkostrawnej, spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić ok. 25 g/dob.
Jeśli chodzi o pieczywo, zalecane jest jasne - chleb pszenny, bułki pszenne, biszkopt. W niewielkich ilościach dopuszczane jest pieczywo graham - pszenne. Natomiast całkowicie zabronione jest pieczywo razowe, żytnie, żytnie chrupkie.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Dzień dobry,
pieczywo należy podawać pszenne, tzw. białe, a jako dodatek do pieczywa poleca się różnego rodzaju pasty na kanapki zrobione z ugotowanych warzyw - np. z marchewki.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
http://www.justynaluty.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Indeks glikemiczny kromki pieczywa żytniego chrupkiego z sezamem – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie pieczywo mogę podawać dziecku? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jakiego rodzaju pieczywo można jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jakim pieczywem można zastąpić chleb żytni razowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakie pieczywo mogę jeść po operacji? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dieta lekkostrawna w ciąży – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Pieczywo przy przepuklinie przełyku – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik