Witam serdecznie. Niestety osoby z skórą trądzikową nie powinny spożywać dań przyprawionych na ostro. Właśnie ostre przyprawy powodują, że skóra wydziela więcej sebum. Działanie pobudzające wydzielanie sebum mają także wysoko jodowana sól, krewetki oraz sushi. Osoby leczące zmiany trądzikowe powinny unikać spożywania tych potraw.
Dzień dobry,
Do powyższej wypowiedzi warto dodać jeszcze słodycze oraz inne pokarmy bogate w węglowodany proste, które ze względu na wysoki indeks glikemiczny powodują nadprodukcję insuliny, co przyczynia się do pogorszenia stanu skóry. Czekolada, wbrew obiegowej opinii, nie ma negatywnego oddziaływania na stan cery. W niezależnych badaniach udowodniono, iż spożycie czekolady pogarsza stan skóry zaledwie u 2% osób.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ pikantnych potraw na wątrobę i żołądek – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak sprawdzić czy zmiany skórne pojawiają się po wypiciu mleka? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Co zrobić, by ograniczyć wydzielanie sebum i zmatowić cerę? – odpowiada Mgr Iwona Jakubiak
- Jak mam codziennie dbać o skórę tłustą i trądzikową? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czy brak higieny powoduje trądzik? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakie produkty zaostrzają objawy trądziku? – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Czosnek i cebula w diecie na cukrzycę typu 2 – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz