Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Dzień dobry,

zalecenia żywieniowe po udarze mózgu są różne w poszczególnych etapach choroby i ściśle zależą od aktualnego stanu pacjenta. Przede wszystkim należy dążyć do zaspokojenia zapotrzebowania energetycznego i białkowego. W celu poprawy stanu odżywienia warto rozważyć wdrożenie do diety preparatów medycznych, przykładowo Nutridrink (w 125 ml - 300 kcal, 12 g białka) lub Cubitan (w 200 ml - 248 kcal, 18 g białka. Preparat zawiera również argininę i witaminy A, C, E. Jest on zalecany dla chorych po udarach mózgu z uwagi na zwiększoną zawartość białka).

Jeśli chory ma zachowane prawidłowe wydzielanie śliny, nie krztusi się, to w pierwszym etapie podajemy posiłki o konsystencji papkowatej, w postaci miksowanych, gęstych zup. Można również podawać soki przecierowe o konsystencji półpłynnej (łyżeczką lub przez słomkę). Ważne, by potrawy były łatwo strawne. Stopniowo dążymy do diety, w której potrawy posiadają konsystencje stałą.
Choremu należy podawać 6 posiłków w ciągu dnia, co około 3-3.5 h. W każdym posiłku powinien znaleźć się produkt białkowy.

Istotną kwestią jest również prawidłowe nawodnienie organizmu. Często osoby w wieku starszym nie odczuwają pragnienia lub unikają spożywania płynów, co jest dużym błędem. Zapotrzebowanie na wodę to 30-40 ml/kg masy ciała/dobę. Chory powinien wypijać przynajmniej 1.5 l płynów dziennie. Jeśli osoba po udarze jest długo unieruchomiona to mogą pojawić się zaparcia, dlatego warto zwrócić uwagę na podaż błonnika pokarmowego z dietą. Życzę dużo zdrowia

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty