Dzień dobry,

powinna Pani ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, natomiast ich całkowita eliminacja nie jest uzasadniona. Margaryna jest produktem pochodzenia roślinnego, jednak przy jej wyborze należy zwrócić uwagę na jakość. Należy wybierać margaryny miękkie. Z kolei masło to produkt pochodzenia zwierzęcego, ale w małych ilościach dopuszcza się jego spożywanie.
Wg zasad żywienia chorując na miażdżycę należy zmniejszyć podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i trans (zawarte są one głównie w produktach wysoko przetworzonych, takich jak produkty typu fast-food, produkty typu instant. Należy również unikać smalcu czy boczku). W diecie należy zwiększyć podaż kwasów nienasyconych (jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych). Głównie zwiększamy podaż ryb i olejów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Ważne jest też, żeby zachować odpowiedni stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Przy następnej wizycie u lekarza specjalisty proszę dopytać o szczegółowe zalecenia.

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty