W celu przeciwdziałania depresji i hamowania zmian peroksydacyjnych należy spożywać żywność bogatą w:

  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • beta-karoten (marchew, pomidory, papryka, wątroba, mleko, masło, żółtko jaj).

Stres jest jednym z czynników, który może powodować depresję. Cechuje się ona znacznym spadkiem ogólnej aktywności, apatią, lękiem, utratą zainteresowania otaczającym światem, poczuciem beznadziejności itp. W zwalczaniu depresji, oprócz czynników społecznych, ważne jest odpowiednie spożycie witamin z grupy B:

  • B1 (tiamina),    
  • B3 (niacyna),    
  • B5 (kwas pantotenowy),
  • B6 (pirydoksyna),
  • B12 (kobalamina),
  • kwas foliowy.

Ich pozytywny skutek na nastrój związany jest z oddziaływaniem na centralny układ nerwowy. Witaminy te łagodzą objawy lękowe, mają działanie przeciwdepresyjne i pośrednio wpływają też na zwiększenie odczuwania satysfakcji.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty