Witam serdecznie,
oba warzywa, o które Pani pyta warto włączyć do swojego jadłospisu. Proszę jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia jest urozmaicona dieta, czyli taka, która zawiera przeróżne zdrowe produkty.
Cykoria to rodzaj sałaty i warto ją jeść na surowo -- bo taka ma najwięcej witamin, m. in. kwasu foliowego i witaminy C (kwas foliowy jest bardzo korzystny dla krwi, witamina C zwiększa przyswajanie żelaza), ale takie wartości mają też inne sałaty i ciemnozielone, zielone warzywa liściaste. W przypadku cykorii uznaje się jej wartości smakowe po obróbce, o której Pani mówi, czyli zapiekaniu.
Warzywa powinniśmy jeść codziennie i to do tego w ilości 3 porcji (porcja to jedna sztuka lub tyle, ile mieści się w dłoni). Sałaty warto kłaść na kanapki, to wzbogaca codzienną dawkę witamin.
Ciecierzyca zaś to przykład warzywa strączkowego, które dobrze jeść raz w tygodniu. Tutaj również różnorodnie, bo i fasolę, groch, soję, soczewicę. Wszystkie są źródłem białka roślinnego o wysokiej wartości odżywczej (nieco mniej od dobrej jakości mięsa i ryb), ale również nie zawierają cholesterolu. Ilość białka roślinnego w diecie może być jednym z czynników ważnych dla płodności.
Warto, aby Pani pamiętała, że nie istnieją "cudowne" produkty, których tylko włączenie zmieni nasz stan zdrowia. Istotny jest całokształt.
Pozdrawiam
Ewelina Gumiela, mgr dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Źródła kwasu foliowego – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Zakrzepica i cukrzyca a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Czy beta karoten należy ograniczyć w ciąży? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Kupowanie sałaty o tej porze roku – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Zdrowa dieta na piękną cerę i paznokcie – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Ile % witaminy zostaje w naparze po przygotowaniu herbatki? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartości odżywcze budyniu – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek