Jakie właściwości mają cykoria i ciecierzyca?

Witam jakie właściwości zdrowotne ma cykoria. Ciecierzyca? Slyszalam ze cykoria produkuje czerwone krwinki. A ciecierzyca chroni lub zmniejsza ciśnienie krwi. Cholesterol. . Dobra jest na płodność. . Ale czy cykorie należy jeść bezpośrednio listki lub w surowkach lub zapiekana? I należy jeść regularnie tzn ile razy w tyg ?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,


oba warzywa, o które Pani pyta warto włączyć do swojego jadłospisu. Proszę jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia jest urozmaicona dieta, czyli taka, która zawiera przeróżne zdrowe produkty.

Cykoria to rodzaj sałaty i warto ją jeść na surowo -- bo taka ma najwięcej witamin, m. in. kwasu foliowego i witaminy C (kwas foliowy jest bardzo korzystny dla krwi, witamina C zwiększa przyswajanie żelaza), ale takie wartości mają też inne sałaty i ciemnozielone, zielone warzywa liściaste. W przypadku cykorii uznaje się jej wartości smakowe po obróbce, o której Pani mówi, czyli zapiekaniu.
Warzywa powinniśmy jeść codziennie i to do tego w ilości 3 porcji (porcja to jedna sztuka lub tyle, ile mieści się w dłoni). Sałaty warto kłaść na kanapki, to wzbogaca codzienną dawkę witamin.

Ciecierzyca zaś to przykład warzywa strączkowego, które dobrze jeść raz w tygodniu. Tutaj również różnorodnie, bo i fasolę, groch, soję, soczewicę. Wszystkie są źródłem białka roślinnego o wysokiej wartości odżywczej (nieco mniej od dobrej jakości mięsa i ryb), ale również nie zawierają cholesterolu. Ilość białka roślinnego w diecie może być jednym z czynników ważnych dla płodności.

Warto, aby Pani pamiętała, że nie istnieją "cudowne" produkty, których tylko włączenie zmieni nasz stan zdrowia. Istotny jest całokształt.


Pozdrawiam
Ewelina Gumiela, mgr dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty