Pani BMI wynosi 23,9, co oznacza, że masa ciała jest w normie (bliżej górnej granicy). Schudnięcie do 62 kg jest zalecane, gdyż wtedy BMI osiągnie wartość ok. 21 (taki wynik jest zalecany dla osób młodych).
Polecam Pani zapoznanie się z dietą o niskim indeksie glikemicznym. Dieta ta zbudowana jest z produktów o niskim stopniu przetworzenia.
W diecie tej zawarte są:
- pełnoziarniste przetwory zbożowe (pieczywo razowe/żytnie/graham, grube kasze, pełnoziarniste makarony, ryż naturalny, płatki zbożowe naturalne - owsiane, żytnie, jęczmienne itp.),
- mięso i wędliny - najlepiej chude, czyli drób bez skóry, cielęcina, chuda wołowina,
- ryby morskie,
- produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu (0,5%) - mleko, kefiry, jogurty, maślanki, sery twarogowe,
- warzywa i owoce - najlepiej w formie surowej,
- nasiona roślin strączkowych,
- jaja - ok. 2-3 w tygodniu,
- tłuszcze roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy dodawane w umiarkowanej ilości do sałatek na zimno).
Zalecane są techniki kulinarne, tj. gotowanie tradycyjne lub na parze, pieczenie w rękawie foliowym lub pod przykryciem. Unikać należy smażenia w tłuszczu i tłustych, kalorycznych potraw.
Pozdrawiam