Jeszcze raz dieta w cukrzycy

Zadałem pytanie, jak się odżywiać, by przytyć mając cukrzyce. Przeczytałem o odżywianiu dla osób mających grupę 0Rh- i tam pisze, że powinienem się odżywiać tłustymi produktami mięsnymi i dotychczas one dobrze były tolerowane przez organizm. Utrzymywałem się na stałym poziomie wagi i mi smakowały. Teraz znaleźli mi cukrzycę i każą się odchudzić (nie wiem z czego), jeść tylko przetwory mleczne, które nie są przez organizm tolerowane (kwaśne odbijanie) i mało. Na razie waga spadła o 8 kg, ale nie widzę konieczności dalszego odchudzania. Jak jest z odżywianiem się i jedzeniem mięsa i boczku, salcesonu, podrobów, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat? Pozdrawiam!
ponad rok temu

Wszystko zależy od typu cukrzycy na jaki Pan choruje. W przypadku cukrzycy typu 1 zależy nam na utrzymaniu masy ciała, unikaniu węglowodanów prostych, a pozostałe jedzenie musi być po prostu zdrowe. W cukrzycy typu 2 redukcja masy ciała jest jednym z głównych celów leczenia. To bardzo pomaga w stabilizacji glikemii i często zastępuje farmakoterapię. Należy pamiętać, że podejście jest zawsze indywidualne. Jeden pacjent bardzo dobrze zareaguje na dietę i, jak napisałem, nie będzie wymagał leczenia, a inny pomimo diety i redukcji masy ciała, będzie wymagał terapii farmakologicznej.

Dieta oparta na produktach mięsnych nie jest przeciwwskazana w cukrzycy. Zdarza się, że rezygnacja z węglowodanów i jedzenie mięsa pomaga zredukować stężenie glukozy. Co więcej, nigdy nie zalecam diety mlecznej ze wzgledu na dużą zawartość "cukru mlecznego". Jeżeli stosuje Pan swoją dietę, ma Pan dobre "cukry", masa ciała nie rośnie - to nie widzę problemu.  

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty