Kolagen na cukrzycę?

Witam. Ostatnio w Internecie pojawiły się relacje chorych na cukrzycę zażywających kolagen naturalny. Podobno stan zdrowia tych osób znacząco poprawił się. Czy może coś wiadomo więcej na ten temat? Może są już publikacje na ten temat? Pozdrowienia.

ponad rok temu

Dzień dobry.

Nie istnieją wiarygodne dane potwierdzające korzystne działanie kolagenu u osób chorych na cukrzycę. Przede wszystkim kolagen jest białkiem, i jak zdecydowana większość białek jest trawiony w naszym układzie pokarmowym. Dlatego jedyną korzyścią z przyjmowania go doustnie jest dostarczenie dużej ilości aminokwasów, podobnie jak po zjedzeniu kanapki, kawałka kiełbasy czy jakiegokolwiek białkowego posiłku.

Natomiast faktem jest, że cukrzyca powoduje stopniową degradację kolagenu w organizmie chorego poprzez procesy glikacji i wiązań krzyżowych. Prowadzi to do zaburzenia funkcji tkanki łącznej i dolegliwości ze strony układu ruchu.

0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty