Warzywa i owoce opryskiwane i nawoŻone są cały rok, nie wszystkie to fakt. Jeśli ma Pani sprawdzonego dostawcę, najlepiej lokalnego, to wtedy można kupować bez obaw. Natomiast sałata ta z pewnością była hodowana w szklarni, czy używano coś do jej szybszego wzrostu, ciężko stiwerdzić, rownież w sezonie może się tak zdarzyć.
Witam,
w okresie zimowym cięzko znaleźć warzywa, które zawierałyby wartość odżywczą porównywalną to tej, która jest w okresie letnim. Musielibyśmy warzyw wcale nie jeść, a myślę, że walory smakowe są także ważne. Poza tym pochodzą one z cieplejszych krajów i napewno prócz wygladu napewno dostarczają nam choś znikomą ilośc potrzebnych witamin i składników mineralnych.
Pozdrawiam
Witam, sałata należy do warzyw, które w większym stopniu mogą kumulować azotany mogące być przekształcane do rakotwórczych N-nitrozoamin w organizmie. Proszę jednak pamiętać, że związki te powstają także w wyrobach wędliniarskich konserwowanych i wędzonych i są bardziej niebezpieczne. Warzywa zawierają witaminę C oraz inne składniki pomagające neutralizować szkodliwe związki, których w wędlinach nie znajdziemy. Zatem nie warto całkowicie rezygnować z nowalijek. Aby zminimalizować spożycie szkodliwych związków trzeba dokładnie myć sałatkę, usuwać jej zewnętrzne liście, nie przechowywać jej w foliowej zamkniętej torbie. Można również usunąć część zanieczyszczeń mocząc ją przez 10 minut w wodzie z solą. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Miksowanie zielonych owoców – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wartość odżywcza warzyw kupowanych w supermarketach – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy kostki rosołowe ekologiczne sa zdrowe? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy akrylamid zawarty w chipsach powoduje raka? – odpowiada Mgr Agata Wach
- Spożywanie warzyw konserwowych z puszek – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Czy kuracja sodą pomoże na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Korzyści wynikające z picia soków owocowo-warzywnych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, żeby przytyć 4 kg? – odpowiada Urszula Forenc
- Co jeść aby wzmocnić paznokcie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
artykuły
Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?
Owoce w diecie Coraz częściej słyszymy o niebezpi
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p
Azotyn sodu - szkodliwość, skutki uboczne i właściwości
Azotyn sodu jest nieorganicznym związkiem chemiczn