Mam chorobę Hashimoto i niedoczynność tarczycy - co mogę jeść?

Mam chorobę hashimoto, niedoczynność tarczycy, nie mogę do tej pory ustalić, co mogę, a czego nie mogę jeść? Proszę o pomoc. Źle znoszę mleczne produkty, czy w tej chorobie nie wolno też glutenu? Mam też niedobór witaminy B12, od dwóch lat biorę zastrzyki, mój żołądek tej witaminy nie przyswaja, proszę o dietę dla mnie. Pozdrawiam, barbara wyrostkiewicz
KOBIETA ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

W niedoczynności tarczycy ważne jest unikanie produktów wolotwórczych, czyli kapusty, kalafiora, rzepy, brokułów, brukselki oraz roślin strączkowych. Natomiast jadłospis powinien być bogaty w produkty zawierające jod. Polecane są tu ryby morskie i owoce morza. Dołączyć należy do tego przetwory zbożowe, głównie te z grubego przemiału, warzywa i owoce oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, które dostarczają białka.
Dodatkowo do diety należy dodać oleje roślinne - oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, bogate w kwasy tłuszczowe n-3.
Jod w diecie dostarczany jest także w postaci soli, gdyż ta, zgodnie z ustawą jest jodowana. Nie oznacza to jednak, że należy nadmiernie solić potrawy. Dzienne zalecane pobranie soli kuchennej to 6 g (czyli łyżeczka do herbaty).
Spożywanie glutenu nie ma wpływu na rozwój choroby, jeżeli nie stwierdzono u Pani nietolerancji tego składnika.
Aby otrzymać dietę, należy wybrać się do dietetyka, który uwzględni Pani masę ciała, wzrost, wiek i inne parametry.
Pozdrawiam

0

Przy Hashimoto odpowiednia dieta jest niezwykle istotna! Może nie jest łatwa, ale za to możliwa do zrealizowania. Wystarczy wyeliminować laktozę, gluten oraz warzywa psiankowate, a efekt będzie zdumiewający. W razie pytań zachęcam do kontaktu.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty