Skutkiem niedoczynności tarczycy jest zaburzony metabolizm. Spadające jego tempo sprzyja rozwojowi otyłości lub nadwagi. Jednak nie jest to sprawa przegrana i należy za wszelką cenę podnieść tempo przemiany materii - najłatwiej regularną aktywnością fizyczną.
Dodatkowo należy zastosować dietę redukującą - bogatą w pełnoziarniste pordukty zbożowe (żytnie/ razowe pieczywo lub graham, grube kasze, pełnoziarniste i razowe makarony, płatki zbożowe naturalne, naturalny ryż - brązowy), warzywa (najlepiej surowe lub krótko gotowane, ok. 0,5 kg dziennie), owoce, chude mięso (drób, królik, cielęcina, chuda wołowina), ryby morskie, chude przetwory mleczne (0,5% tłuszczu), dodatek umiarkowanej ilości olejów roślinnych do potraw na zimno, jaja 2-3 w tygodniu.
Uważać powinna Pani na warzywa takie jak rzepa, brukiew, kapusta, brukselka, brokuły, kalafior oraz nasiona roślin strączkowych, gdyż zaburzają wbudowywanie jodu do tarczycy.
Więcej informacji znajdzie Pani w artykułach:
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-a-tarczyca
http://portal.abczdrowie.pl/tarczyca-a-odchudzanie
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy
Pozdrawiam