Wszystko zależy od tego, jak często chciałaby pani takie koktajle spożywać. Osobiście łączę koktajle warzywne w wodą, natomiast owocowe z produktem nabiałowym np. kefirem.
Jeśli taki koktajl ma być dodatkiem do zbilansowanej diety odchudzającej i np. zastępować jakiś posiłek, to lepiej aby dostarczał oprócz witamin i składników mineralnych, również białka i wapnia. Dlatego lepiej połączyć go np. z kefirem lub jogurtem o bardziej płynnej konsystencji.
Jeśli natomiast taki koktajl miałby stanowić dodatek do posiłku, to wtedy można go połączyć z wodą. Zależy też, jaka wersja pani bardziej smakuje. Posiłek oprócz walorów zdrowotnych, powinien pani smakować, więc proszę spróbować obu wersji i wybrać taką, która bardziej przypadnie do gustu.
Chciałabym jednak zwrócić uwagę, że takie koktajle nie powinny zastępować wszystkich posiłków w ciągu dnia. Oraz aby używać produktów białkowych do 3-5 % tłuszczu, a nie 0%, ze względu na zawartość witamin. Produkty light o 0% tłuszczu zostały pozbawione witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, więc są ubogą wersją.
Witam serdecznie,
Ma tu Pani całkowita dowolność. Wszystko zależy od Pani preferencji smakowych. jeżeli będzie Pani dodawała kefir, jogurt czy maślankę to oczywiście naturalne a nie słodkie smakowe.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Witam, jeśli koktajle mają spełniać również funkcję oczyszczającą, to polecam miksować warzywa z owocami, ewentualnie z niewielkim dodatkiem wody lub mleka roślinnego, a jako uzupełnienie minerałów można dodać np. łyżkę siemienia lnianego. Szczególnie polecam zielone koktajle tzw. green smoothies, w których owoce miksuje się z zieleniną. Zielone liście jak np. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, sałaty zawierają dużo chlorofilu, który oczyszcza krew, a ponadto żelazo, witaminę C, antyoksydanty i oczywiście błonnik. Mają także działanie moczopędne. Przepisy na ciekawe zielone koktajle można odnaleźć w internecie. Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Koktajle z surowych warzyw zamiast posiłków – odpowiada Mgr Anna Zielińska
- Dieta odchudzająca a picie koktajli – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Z jakich składników optymalnie skomponować zdrowy koktajl? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Niechęć 7-latka do owoców i warzyw – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Serek bez tłuszczu do placków z otrąb owsianych – odpowiada Julita Krawczyk
- W jakiej postaci szpinak jest najlepszy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Zalety zdrowotne kefiru i maślanki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Odżywianie przy redukcji tkanki tłuszczowej i budowanie masy mięśniowej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie surowych owoców przy diecie niskobiałkowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Co powinnam jeść, aby schudnąć ok. 3 kg? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
artykuły
Nowe odsłony polskiej kuchni. Maślanka na zdrowie
Kefiry, jogurty i maślanki mają w sobie mnóstw
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki
Naturalne sposoby na walkę z anemią
Naturalne metody walki z anemią Zmęczenie, brak en