Możliwość gotowania soków warzywnych

Jestem dwa lata po operacji trzustki,piłam świeżo wyciśnięte soki z warzyw,ale ostatnio zaczęła mnie pobolewać trzustka.Czy mogę te soki przegotować bez ryzyka że stracą swoje właściwości. Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 62 LAT ponad rok temu

Temperatura w jakiś sposób na pewno przyczyni się do utraty kilku -kilkunastu procent składników odżywczych w przygotowywanych sokach. Ale to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż "hartowanie trzustki" ostrymi sokami. Póki co odstawiłabym je i pozwoliłabym trzustce w pełni zregenerować swe siły. Do diety włączyłabym ostropest. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty