Jestem na początku ciąży. Nie chce rezygnować z sushi. Wiem ze rybę surowa nalezy zastąpić pieczona, ale czy mozna jesc nori- algi, w ktore zawija sie rolki?
Surowe ryby i owoce morza mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów, co może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Powinno unikać się jedzenia sushi, carpaccio, tatara itp. A po przyrządzeniu mięsnych potraw należy starannie umyć ręce. Alternatywą może być przyrządzenie sushi wegetariańskiego i tak np. zawinięty w arkusze z glonów nori ugotowany ryż z dodatkiem awokado, ogórka, papryki, marchewki.Pieczony łosoś również jest bezpieczny. Nori ze względu na bardzo dużą koncentrację składników odżywczych należy jeść w ograniczonych ilościach.
Tak, można.
Pozdrawiam.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla kobiet w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy sushi jest kaloryczne? – odpowiada Agata Zmorkowska
- Spożywanie dużej ilości ryb w ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Brak odporności na toksoplazmozę a ryby w 6-miesiącu ciąży – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy wędzony łosoś zaszkodził ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść łososia wędzonego na ciepło? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Wynik toksoplazmozy w 2 miesiącu ciąży – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz