Witam.
W chorobie Leśniowskiego-Crohna stosowane są diety: lekko strawna z ograniczeniem tłuszczu, bezmleczna (jeżeli jest nietolerancja laktozy) i bezglutenowa (jeżeli jest nietolerancja glutenu).
Z reguły pacjenci nie tolerują mleka (laktozy) i serów. Po spożyciu mleka niedobór enzymu laktazy wzmaga fermentację w jelicie grubym, powodując wzdęcia i przyśpieszoną perystaltykę jelit. Mleko należy ograniczyć, względnie wyeliminować z pożywieni, można je częściowo zastąpić jogurtem, kefirem, które zawierają znacznie mniej laktozy. Ser twarogowy (chudy) stosuje się indywidualnie w zależności od tolerancji pacjenta. Przeciwwskazane: mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, sery podpuszczkowe, pełnotłuste jogurty.
Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty