Witam!
Białko, w tym także to pochodzące z produktów nabiałowych, powinno zaspokajać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Szczególnie polecane są chude twarogi, jogurty. Na sery żółte, a zwłaszcza serki topione, należy uważać, gdyż oprócz białka zawierają one duże ilości tłuszczów, przez co niekorzystnie wpływają na gospodarkę lipidową, zwłaszcza u osób chorych na cukrzycę.
Nie ma powodu, aby nie spożywać nabiału (mleka, twarogów, maślanki) na pierwsze śniadanie. Oczywiście słodki jogurt owocowy czy dosładzana maślanka będą znacznie podwyższały glikemię poposiłkową - nie dlatego, że zawierają białko, ale dlatego, że dodana jest do nich duża ilość glukozy - takich produktów należy więc unikać.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty mleczne mogą spożywać cukrzycy? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Jaka jest dieta przy złych trójglicerydach? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Kiedy mogę spożywać owoce w cukrzycy typu 2? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy przed badaniem kolonoskopowym można jeść produkty nabiałowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Dieta dla rocznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czyto prawda, że nabiał jest insulinogenny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść na noc, aby nie przytyć? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Ocena dziennego jadłospisu – odpowiada Mgr inż. Agata Masłowska-Pac
- Jak szybko pozbyć się Candida albicans? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie przekąski jeść w szkole, żeby mieć energię? – odpowiada Mgr Maria Kreid