Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jeśli tak panu reaguje, w dodatku wielokrotnie - na to samo zwierzę to wielce prawdopodobne że to jest alergia. Wątpliwości ostatecznie rozwieje wizyta u alergologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zmiany skórne na nogach i rękach u dziecka mogą być spowodowane obecnością chomika? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Alergia na sierść psa u 4-latka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Alergia pokarmowa i siniaki u 19-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Kontakt kobiety w ciąży z psami a ryzyko alergii u dziecka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie badania wykrywają alergię IgE-niezależną? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy uczulenie na pyłki traw wiąże się z alergią pokarmową? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Testy alergiczne skórne i reakcja alergiczna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podejrzenie alergii pokarmowej u dziecka – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
- Ropienie oczu i alergia na kota u dziecka – odpowiada Milena Lubowicz
- Wysypka na ciele, alergia i stwierdzona astma – odpowiada Lek. Krzysztof Gryga