Witam, najlepiej używać oleju rzepakowego o obniżonej zawartości kwasu erukowego.
Najlepiej używać oleju rzepakowego, ewentualnie oliwy z oliwek. Pozostałe oleje nie są zalecane.
Najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy, który jest podstwowym olejem roślinnym. Pozdrawiam.
Natomiast do smażenia nie wskazane są oleje w których kwasy tłuszczowe są wrażliwe na wysoką tempetarurę. Do takich olejów zaliczamy np.: olej słonecznikowy, olej z pestek dyni, kukurydziany, lniany czy z orzechów włoskich. Te oleje bardzo dobrze nadają się np. do sałatek.Pozdrawiam.
Witam.
Zgadzam się z poprzedniczkami. Do smażenia najlepiej wybierać oliwę z oliwek i olej rzepakowy niskoerukowy. Proszę unikać smażenia na tłuszczach zwierzęcych tj. smalec.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Podczas smażenia, zmianom ulega nie tylko smażony produkt ale także tłuszcz, którego używamy do tej obróbki termicznej. Tłuszcz podlega działaniu m.in. tlenu, wysokiej temperatury, składników pochądzących z produktu.
Najbardziej podatne na niekorzystne zmiany są tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany. Mogą się one utleniać nawet 40-krotnie szybciej niż pozostałe tłuszcze! Są za to świetne do spożywania na zimno, np. do sałatek.Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu, zmniejszają więc ryzyko zawału serca oraz miażdżycy.
Do smażenia najlepszy jest olej z pestek winogron lub bezerukowy olej rzepakowy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak należy smażyć filety z kurczaka? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n
Kwas palmitynowy - właściwości, zastosowanie i występowanie
Kwas palmitynowy to związek organiczny, który nale